„Bucureşti, te iubesc!” Povestea Capitalei, într-un scurtmetraj de ficţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmările scurt-metrajului ”Bucureşti, te iubesc!” s-au terminat. Pelicula a fost filmată în mai multe locuri reprezentative din Capitală, organizatorii proiectului dorind să facă o promovare a oraşului, inclusiv în afara ţării.

”Bucureşti, te iubesc!” este o poveste de dragoste dintre doi tineri adolescenţi, care pe parcursul unei zile ajung să descopere împreună locurile frumoase din Capitală, se arată într-un comunicat de presă trimis către ”Adevărul”, marţi.

În rolurile principale au fost distribuiţi actorii Kira Hagi (17 ani) şi Rareş Andrici (22 ani), amândoi la prima experienţă cinematografică.

Potrivit sursei citate, în ultimii trei ani, Kira Hagi a interpretat câteva roluri dramatice pe scenele din Bucureşti (Teatrul de Comedie şi Teatrul Foarte Mic), iar Rareş Andrici, proaspăt absolvent al Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” (U.N.A.T.C.), a primit deja două premii pentru cel mai bun actor într-un rol principal în cadrul Galei Absolvenţilor 2013, respectiv Zilele Teatrului Studenţesc “În culise” (pentru rolul Katurian din spectacolul ”Omul pernă”).

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Ioana Albu, Filip Ristovski, Laurenţiu Bănescu, Crina Semciuc şi Bogdan Albulescu, cu participarea extraordinară a maestrului Dan Condurache.

Filmările s-au desfăşurat în locuri-simbol ale Capitalei, de la parcuri şi cartiere frumoase, la interioare ale unor clădiri sau instituţii.

În film, “personaje” de decor sunt şi produsele a peste zece tineri artişti, designeri de obiect sau de fashion din România. Dintre ei îi amintim pe Andreea Bădală (Murmur), Mihai Florea, Anca Fetcu, arhiDOT Design, 201 Design Studio, Cai Verzi pe Pereţi, Ramona Bejan, 11 am Architects, Dragoş Dogaru, Atelier A4, Radu Stanimir, Ciprian Vrabie, ThecraftLab, Alexe Popescu.

Potrivit producătorilor, filmul va aduce beneficii de imagine Capitalei României şi va vorbi despre aspectele pozitive ale oraşului – vedeţi explozia de creativitate a designerilor români.

Părerile celor implicaţi

“Subiectul filmului este o poveste de ficţiune, dar este şi un pretext de la care am pornit pentru a putea promova talente autohtone şi de a spune lumii că avem ce arăta”, a declarat Ileana Răducanu, scenarist şi promotor al tinerilor designeri de obiect (totodată şi redactor-şef la ELLE Decoration, publicaţie de design interior).

“O ştiu pe Kira (Hagi n.r.) de câţiva ani şi în timpul unei discuţii despre <<cum ar fi dacă le-am arăta noi britanicilor că pot sta liniştiţi, n-o să ne ducem peste ei fiindcă şi la noi e foarte frumos>> s-a transformat într-un proiect excepţional care a strâns repede atât de mulţi oameni încântaţi de idee încât ne-a luat doar vreo trei luni ca să-l demarăm”, completează Ileana.

“Echipa de filmare s-a format de la sine, pe măsură ce proiectul se concretiza, după principiul << ce cineast e liber şi cine e cel mai încântat de idee>>. Astfel, regizorul Mircea Ghinescu, realizator de filme experimentale (vezi The box n.r.), l-a propus director de imagine pe Adrian Iurchevici şi aşa mai departe. Au urmat câteva săptămâni de prospecţii, aprobări de la câteva insituţii şi la final s-a dat startul pentru acest proiect, în care sunt implicaţi peste 40 de cineaşti, cinci insituţii publice şi trei instituţii private”, spune Liviu Lupşa, producătorul executiv Happy Sound Production.

“Ca orice om născut şi crescut în acest oraş şi eu simt şi afirm că Bucureştiul este acasă…Fireşte, nu faci unei case o declaraţie de dragoste…Însă, inconştient, fără să arăţi, eşti ataşat de ea, faci parte din ea. În faţa oricăror alte argumente acesta este principalul motiv pentru care ne-am alăturat şi sprijim acest proiect”, spune Mihaela Păun, Director ArCuB, Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Capitalei (PMB).

Potrivit comunicatului citat, filmul va putea fi vizionat din toamnă în timpul festivalurilor care au secţiune de scurt metraj. Coloana sonoră a filmului este completată şi de o baladă compusă de Voltaj, melodie care va fi lansată oficial, împreună cu un videoclip cu imagini din film, la sfârşitul verii.

Principalii producători ai scurt-metrajului sunt Happy Sound Production, în parteneriat cu Bucharest Design Center şi cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ArCub.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Un clip postat pe Youtube le explică străinilor diferenţa dintre Bucureşti şi Budapesta

FOTO VIDEO Secretele unui oraş copleşitor. Excursie în Bucureşti, pe urmele istoriei: parcuri, muzee, Casa Poporului

Turiştii străini, instruiţi de poliţiştii bucureşteni cu flyere, suporturi de pahare şi chestionare despre cum să rămână în siguranţă

VIDEO Un clip postat pe Youtube le explică străinilor diferenţa dintre Bucureşti şi Budapesta

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite