Un tată care a refuzat să-şi lase copilul în Insulele Canare invocând coronavirusul, obligat de judecători să semneze pentru ieşirea acestuia din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat din Braşov a refuzat să îşi lase copilul să plece din ţară, unul dintre motive fiind coronavirusul
Un bărbat din Braşov a refuzat să îşi lase copilul să plece din ţară, unul dintre motive fiind coronavirusul

Un bărbat care a refuzat să semneze pentru ca fiul său să iasă din ţară, împreună cu mama sa, invocând, printre altele, coronavirusul a fost obligat de către judecători să îşi dea acordul pentru plecarea copilului în vacanţă.

Un bărbat din Braşov care a refuzat să semneze pentru ca fiul său să poată ieşi din ţară împreună cu mama sa, invocând printre motive şi teama de coronavirus, a fost dat în judecată, iar magistraţii l-au obligat pe bărbat să semneze procura care să îi permită mamei să plece cu fiul său din ţară. Concret, în acest caz totul a început în anul 2015, când bărbatul şi femeia, care trăiau în concubinaj şi aveau un copil împreună, s-au despărţit.

La despărţire, părinţii copilului s-au înţeles ca minorul, care este acum în clasa pregătitoare, să fie crescut împreună de cei doi părinţi, stabilindu-se ca băiatul să locuiască la domiciliul mamei. Părinţii s-au mai înţeles ca la ieşirea din ţară a copilului, părintele însoţitor să fie obligat să obţină acordul notarial al celuilalt părinte, acord care va fi dat cu condiţia ca părinţii să îşi comunice reciproc data plecării, destinaţia, perioada şi data întoarcerii în ţară.

În 2017 şi 2019, mama a cerut de două ori acordul tatălui pentru a ieşi din ţară cu copilul, dar de fiecare dată tatăl a refuzat, invocând diferite motive. Mama a obţinut, de fiecare dată, acordul în instanţă, pe calea ordonanţei preşedinţiale.

În cursul anului 2019, femeia a cumpărat, pentru luna februarie 2020, o vacanţă în Insulele Canare. La începutul lunii februarie, înainte ca femeia să plece din ţară cu fiul său, a cerut acordul scris al tatălui copilului, care s-a opus, invocând faptul că băiatul ar trebui să lipsească de la şcoală şi că „la nivel mondial oamenii se confruntă cu epidemia de coronavirus”.

Tatăl, obligat să semneze pentru ieşirea din ţară a copilului

În 7 februarie, Judecătoria Braşov l-a obligat pe tatăl minorului să semneze acordul pentru ieşire din ţară alături de mamă. „Instanţa reţine că reclamanta a depus la dosar înscrisuri privind achiziţionarea unui pachet turistic pentru un sejur în Insulele Canare, pe numele său, al partenerului ei de viaţă şi al minorului, sejur în care vor fi însoţiţi de prietenii lor de familie care au un copil de vârsta fiului ei. Prin mărturisirea făcută la interogatoriul ce i s-a administrat în cauză, reclamanta a arătat că minorul aşteaptă cu bucurie şi nerăbdare vacanţa de la mare, astfel că de mult timp povesteşte învăţătoarei şi colegilor de clasă despre asta, iar pârâtul a cunoscut detaliile acestui sejur, în ce priveşte destinaţia, perioada şi mijlocele de transport, ea fiind în măsură să suporte costurile financiare”, se arată în sentinţa Judecătoriei Braşov.

În privinţa absenţei de la şcoală, judecătorul a arătat că „minorul este elev în clasa pregătitoare, fiind la debutul învăţământului primar, menirea clasei pregătitoare fiind aceea de a uşura tranziţia copilului de la grădiniţă către etapa şcolară”.

În privinţa refuzului justificat de coronavirus, judecătorul a arătat că „nu există date suficiente cu privire la faptul că prin călătoria în Spania şi în Italia, sănătatea şi integritatea fizică a minorului ar fi puse în pericol din cauza epidemiei de coronavirus, acest risc putând exista şi în România”.

Astfel, judecătorul l-a obligat pe tată să îşi dea consimţământul pentru ieşirea din ţară a copilului, împreună cu mama sa. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite