Un nou record mondial pentru Dor Geta Popescu. Vrea să fie prima alpinistă din lume care reuşeşte să încheie circuitele Seven Volcanoes şi Seven Summits

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu a stabilit un nou record mondial. FOTOArhivă Personală.
Dor Geta Popescu a stabilit un nou record mondial. FOTOArhivă Personală.

Dor Geta Popescu a reuşit luni un nou record mondial, după ce a urcat pe Mount Giluwe, cel mai înalt vulcan din Pacific. Expediţia a fost una specială, deoarece muntele este înconjurat de o junglă deasă în care trebuie să îţi faci loc cu maceta.

Alpinista fenomen a României, Dor Geta Popescu a atins luni, 5 decembrie 2016, ora locală 09.20 vârful celui mai înalt vulcan din Australia şi Oceania, Mount Giluwe, având o înălţime de 4.367 de metri. Pentru Geta este al şaselea din cei 7 vulcani cei mai înalţi de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes.

Odată cu această escaladare, Dor Geta Popescu în vârstă de 13 ani devine cea mai tânără alpinistă din lume care încheie cu succes ascensiunea vulcanului Mount Giluwe.

„Un munte unic, cu totul diferit de tot ce am făcut până acum. Cu un traseu de apropiere prin junglă în care îţi croieşti drum, prin vegetaţie, cu ajutorul macetei, cu un parcurs în gol alpin pe un sol îmbibat în apă şi ocolind o mulţime de lacuri, ajungi în zona craterelor secundare, a crestelor de lavă dominate. Apoi observi din depărtare, siluetele celor doua vârfuri stâncoase. Urmează ultimii 400 metri diferenţă de nivel, cei mai frumoşi, abrupţi, stâncoşi, solicitanţi şi cu bucuria reuşitei abia stăpânită. Vârful este fantastic: 360 de grade de munţi şi podişuri, vârfuri peste 3500 metri ieşind din jungla care se întinde până la orizont. Da, înţeleg, ştiu: Giluwe este un munte mult dorit!“ a declarat Geta, imediat după ce a finalizat ascensiunea.

Palmares impresionant

La ora actuală, Dor Geta Popescu are cel mai bun palmares mondial în alpinismul feminin de altitudine sub 18 ani. A făcut 6 vârfuri din circuitul 7 Volcanos şi a escaladat 4 din cei 7 cei mai înalti munţi din circuitul 7 Summits. A fost distinsa cu titlul “Alpinistul anului din România” în 2015. Îşi doreşte să fie prima femeie alpinistă din lume care reuşeşte să încheie circuitele Seven Volvanoes şi Seven Summits.

 Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America. În luna mai a acestui an an a doborât aşte două recorduri după ce a urcate pe  vârfurile Denali din Alaska (6.190 metri) şi Pico de Orizaba (5.610 metri) din Mexic.

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A fost desemnată cel mai bun alpinist de altitudine al anului 2015. 

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite