FOTO Zeci de mii de braşoveni au fost scoşi în stradă de 1 Mai 1967 pentru a-l omagia pe Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afară a plouat torenţial, dar oamenii nu s-au clintit de pe marginea drumului. FOTOArhivă.
Afară a plouat torenţial, dar oamenii nu s-au clintit de pe marginea drumului. FOTOArhivă.

Oamenilor li s-a spus cum să se îmbrace, iar muncitorii au fost duşi la frizerie ca să arată bine la defilare. Copiii care îi dădeau flori lui Ceauşescu erau supuşi mai multor analize pentru a nu-l îmbolnăvi.

Vizita lui Nicolae Ceauşescu din 1967 de la Braşov a fost o manifestare grandioasă. Muncitorii de la Steagu Roşu şi Tractorul au defilat cu tractoarele şi camioanele prin tot oraşul.

Zeci de mii de oameni au fost instruiţi pentru ca vizita conducătorului să fie una de succes. Sunt braşoveni care şi acum îşi amintesc pregătirile de defilare.

„Lucram la Tractorul şi deja cu două luni înainte se ştia că o să vină Ceauşescu. Am lustruit toate tractoarele ore întregi ca să lucească. Am făcut zeci de ore de repetiţii. Ni se spunea şi cu ce să ne îmbrăcăm. Obligatoriu pantaloni de stofă maro sau negri şi cămaşă albă. Toate călcate şi apretare. Ne-au trimis şi la tuns cu două zile înainte. Era coadă la frizerie de lângă uzină“, îşi aminteşte Ioan Vulpe.

Şi copiii erau atenţi pregătiţi. La fiecare vizită a lui Ceauşescu se alegea câte un şcolar care să-I dea flori. „Fiica unui prieten urma să-I dea flori lui Ceauşescu. I s-au făcut copilei toate analizele ca nu cumva să-I dea vreo boală. Erau pregătiţi şi copii de rezervă“ spune Mioara Pavel.

Pe lângă oamenii care participau la defilare, de-al lungului drumului de la Steagu şi până la Prefectură , ope vreo şase kilometric, erau aşezaţi mii de braşoveni care să-I facă cu mâna lui Ceauşescu şi să lozinci. Oamenii stăteau cu orele pe marginea străzii până când venea coloana oficială.

Primtre cele mai cunoscute lozince se număreau: „Trăiască comunismul viitorul luminous al omenirii“, „Trăiască Nicolae Ceauşescu, cel mai iubit fiu al poporului“, „Ceauşescu, România, stima noastră şi mândria“

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite