Secretul căsniciei de peste jumătate de veac. Două familii din Brăila au împlinit peste 60 de ani de căsătorie. „Respectul este cel mai important într-o căsnicie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre cele 50 de cupluri care au împlinit peste un veac de căsnicie s-au numărat şi două perechi de bunici care au trecut demult de 60 de ani de căsnicie FOTO Alina Tatu
Printre cele 50 de cupluri care au împlinit peste un veac de căsnicie s-au numărat şi două perechi de bunici care au trecut demult de 60 de ani de căsnicie FOTO Alina Tatu

Sunt bătrâni, bunici iar unii dintre ei străbunici, însă înaintarea în vârstă nu i-a făcut să uite de iubire. Se iubesc ca în prima zi, se înţeleg ca în tinereţe chiar dacă îşi cunosc defectele unuia celuilalt. Ei sunt „cuplurile de aur” care, au învăţat că răbdarea şi respectul duc la o căsnicie fericită.

50 de cupluri din Brăila au fost premiate de Primăria municipiului Brăila şi Consiliul Local Municipal cu câte 500 de lei. Totodată autorităţile locale le-a oferit bătrânilor un minispectacol susţinut de artiştii Casei de cultură Brăila, o diplomă şi o floare, toate acestea ca simbol de recunoştinţă pentru longevitatea relaţiei lor.

Printre cele 50 de cupluri care au împlinit jumătate de veac de căsnicie s-au numărat şi două perechi de bunici care au trecut demult de 60 de ani de căsnicie. Toate acestea cu răbdare şi respect. Au învăţat în timp că numai aceste două virtuţi duc la o înţelegere în familie. Se iubesc la fel ca în prima zi, chiar dacă au trecut prin multe greutăţi.

„Am ajuns la 60 de ani de căsnicie prin respect foarte mult unul faţă de celălalt, dragoste şi înţelepciune. Am lăsat unul de la celălalt şi aşa ne-am dus viaţa mai departe. Tinerii din ziua de astăzi au uitat ce este respectul din cauza asta tot divorţează. Este cel mai important lucru în căsnicie. Să fie respect reciproc. Eu dacă nu îmi respectam bărbatul, sau el nu mă respecta pe mine, eh, probabil şi noi divorţam” povesteşte râzând doamna Piţa Vlad, prezentă singură la ceremonia pregătită de municipalitate pentru că din păcate, soţul este bolnav.

Un alt cuplu a împlinit 62 de căsătorie. Doamna şi domnul Radu s-au cunoscut acum 64 de ani într-o fabrică de confecţii. Au lucrat împreună, timp în care s-au îndrăgostit iar la doi ani de relaţie au decis să facă pasul cel mare. Au un singur copil, însă faptul că au avut ocazia să îşi crească nepoţii şi strănepoţii au înlocuit dorinţa de a avea mai mulţi copii.

„ 62 de ani cu o singură femeie. Ne-am împăcat de minune şi ziua şi noaptea şi în orice moment. Un singur băiat am şi sunt şi străbunic. Eu le doresc tuturor tinerilor căsătoriţi să ajungă la vârsta noastră şi să ne urmeze. Eu nu i-am spus niciodată un cuvânt greşit soţiei” povesteşte Petrache Radu.

„Am fost şi suntem foarte fericiţi. Ne-am înţeles amândoi chiar dacă am avut greutăţi. Însă niciodată nu ne-am jignit. În 1953 am decis să ne căsătorim iar noi ne-am cunoscut în 1951. Foarte repede au trecut anii, parcă mai ieri mă cerea de soţie. Acum suntem bucuroşi că avem ocazia să ne creştem strănepoţii” îl completează pe domnul Petrache Radu cea care îi este soţie de 62 de ani, Georgeta Radu.

Tradiţionala festivitate de premiere a cuplurilor de aur face parte dintr-un proiect demarat în anul 2008 de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Primăria Brăila cu scopul stimulării familiei şi conştientizării importanţei stabilităţii în căsnicie. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite