Oana Muşat Banu Panait este membru în Academia Americană de Oftalmologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorand al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", dr. Oana-Delia Muşat Banu Panait este specialist oftalmolog în tratamentul cu laser şi chirurgical.

Medic tânăr, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate, dr. Oana Muşat Banu Panait a preferat să rămână în România şi să-şi exercite profesia după standardele Occidentului. Mai mult, a preferat Brăila în locul capitalei.

A absolvit Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu", apoi Medicina la Iaşi, cu media 9,67. Îşi începe rezidenţiatul la Clinica de Oftalmologie din Tg. Mureş, sub coordonarea dr. Karin Horvath, finalizându-l la Bucureşti, sub îndrumarea dr. Florian Baltă, de la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.

„În timpul rezidenţiatului, am acumulat o experienţă bogată în domeniul oftalmologiei clinice şi al celei chirurgicale. Sunt coautor la numeroase lucrări ştiinţifice prezentate în cadrul congreselor de specialitate", ne-a precizat medicul.

Prima la concursul naţional pentru rezidenţi

Profesionist desăvârşit, dr. Oana Muşat Banu Panait a urmat cursuri de perfecţionare în domeniul urgenţelor, al laserului în oftalmologie şi al chirurgiei vitreo-retiniane. În 2006, a absolvit examenul „Basic Science Assessment in Ophthalmology including Optics and Refraction" al Consiliului Internaţional pentru Oftalmologie, la Cambridge.

„Începând din acelaşi an, am participat la congresele Societăţii Germane de Oftalmologie. În 2007, am câştigat locul I la concursul pentru rezidenţi, în cadrul Congresului Naţional de Oftalmologie", a mai spus specialistul.

Premiul a fost unul pe măsură: stagiu de pregătire la clinica oculistică a Universităţii din Pisa, Italia, condusă de profesorul Nardi. Din 2007, brăileanca este şi membră a Academiei Americane de Oftalmologie.

Premieră în oftalmologia brăileană

Medicul oftalmolog a trecut examenul de specialist în 2008, cu media 9,85, după care s-a înscris ca doctorand la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila". A colaborat la tratatul „Traumatologie oculară" cu prof. dr. Marieta Dumitrache, fiind coautor la „Practica patologiei maculare în imagini", ambele lucrări fiind publicate anul acesta. În plus, a urmat cursuri şi practică chirurgicală la clinica prof. J. Agarwal din Chennai, India (fost Madras).

Din mai 2009, lucrează în cadrul Clinicii de Oftalmologie „Oftasan", de pe strada Plevnei, unde consultă copii cu vârste de la o lună, precum şi adulţi.

„Pentru prima dată, folosim într-o clinică de oftalmologie brăileană tomografia în coerenţă optică, pentru detecţia precoce a glaucomului şi pentru evaluarea pacienţilor cu diabet. De multe ori, pacienţii erau nevoiţi să parcurgă sute de kilometri pentru investigaţii şi tratament", ne-a spus specialistul oftalmolog.

Ce-i place

"Îmi place profesionalismul în orice domeniu, seriozitatea şi autoperfecţionarea. Sunt convinsă că, fără muncă susţinută, fără perseverenţă, nu se pot obţine rezultate, indiferent de domeniul de activitate în care ne aflăm".

Ce nu-i place

"Nu-mi plac lipsa de respect, superficialitatea şi minciuna. Consider că, în cele mai multe cazuri, erorile se produc atunci când abordăm lucrurile cu superficialitate. Or, cel puţin în domeniul în care-mi desfăşor eu activitatea, nu poate fi vorba de erori. Oamenii superficiali fac şi greşeli, mai devreme sau mai târziu, iar acest lucru poate avea urmări nedorite".

Întrebări şi răspunsuri

Ce şanse au, în contextul actual, tinerii medici specialişti din România?

"Foarte puţine. În sistemul sanitar de stat şansele tinerilor medici sunt limitate. Posturile scoase la concurs sunt tot mai puţine, insuficient plătite, iar accesul la aparatură medicală performantă devine o iluzie. Şansa tinerilor medici rămâne sectorul privat, în sensul asocierii lor şi inaugurării unor clinici, ca o alternativă la sistemul sanitar de stat".

Cum se implică statul în susţinerea domeniul medical privat?

„Din păcate, în România statul nu oferă niciun sprijin pentru iniţiativa privată în domeniul medical. Sistemul legislativ, birocraţia, taxele mari, sistemul de impozitare, lipsa fondurilor specifice, costurile ridicate ale aparaturii pentru investigaţii complete şi tratament limitează şansele de reuşită în domeniul privat".

Profil

Născută: 3 august 1977, Brăila

Studii: Facultatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi; Universita di Pisa, Italia; Agarwal Hospital, Madras, India

Ocupaţie: Medic specialist la Clinica de Oftalmologie „Oftasan" Brăila

Familie: Căsătorită

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite