Preotul-poet al Botoşaniului s-a întors acasă de la New York. Acesta s-a întâlnit cu membrii Uniunii Scriitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Theodor Damian este originar din Botoşani dar locuieşte de peste 20 de ani în New York. Poet talentat, consacrat în urbea sa natală dar şi peste ocean, preotul Damian s-a întors în această săptămână la Botoşani pentru o întâlnire cu scriitorii botoşăneni.

Theodor Damian este scriitorul-preot pe care Botoşaniul l-a dat de fapt Americii. Născut la Botoşani părintele Damian  a avut dintotdeauna o pasiune pentru poezie dar şi pentru intermedierea relaţiei omului cu divinitatea.  A reuşit în cele din urmă să le îmbine. 

A fost hirotonisit şi a fost paroh la Dorohoi şi Sibiu, iar în 1988 şi-a continuat misiunea spirituală pe continentul american. Şi aici şi-a făcut un rost, ajungând preot paroh al Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din New York, şi profesor universitar de filosofie la Audre Cohen College. Între slujbe şi spovedanii, preotul Damian Theodorescu a găsit o cale şi pentru versuri. 

A compus numeroase poezii devenind binecunoscut atât în mediul literar american dar şi în cel românesc, mai ales prin volumele ”Apofaze”, ”Prayers in Hell”, ”Ispita rănii” sau ” Isar Sign” . Prin contribuţia sa literară în primul rând, Theodor Damian a primit şi titlul de cetăţean de onoare al Botoşaniului, a primit numeroase premii literare şi a devenit şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. 

După 24 de ani Theodor Damian s-a reîntors în urbea natală, pentru a se întâlni cu scriitorii locului, membrii ai Reprezentanţei Botoşani a filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România. Întâlnirea în principal cu locurile natale a fost una emoţionantă pentru preotul-scriitor. ”Îmi era dor de Botoşani. Îmi era dor de uliţe, de plimbările pe ele. De tot ce înseamnă locurile acestea. Mă bucură reîntâlnirea cu mediul literar botoşănean, de care de fapt nu am fost despărţit spiritual niciodată”, mărturiseşte în cadrul cenaclului organizat în cinstea sa de scriitorii botoşăneni. 

Reîntâlnirea  a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor în apropiere de Biserica Uspenia şi au fost depănate amintiri şi s-au recitat poezii, în special din volumele preotului Damian. Acesta a prezentat şi numere din revista al cărei director este în New York ”Gracious Light”. ” Este un poet de un real talent. A debutat în poezie prin anii 70,publicând apoi, după 1990, numeroase cărţi de poezie atât în ţară cât şi în străinătate. Este distins cu numeroase premii literare”, a precizat şi scriitorul botoşănean Gellu Dorian.  

citiţi şi:

Între un poet şi un teolog

VIDEO La mormântul lui Mihai Eminescu s-a cerut sanctificarea poetului

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite