Ionela Nuşfelean a inventat „evantaiul vernil“
0
Acesta nu este altceva decât o paletă largă de exerciţii actoriceşti şi e menit să-i atragă pe cei mici spre teatru
Când era copil, Ionela obişnuia să deseneze, iar bunicul ei îi dădea „zece cu steluţe" pentru lucrările ei. De mică şi-a dorit să devină creator de modă, însă a reuşit să creeze un nou stil de „îmbrăcăminte" pentru lecţiile pe care le ţine la şcoală. „Evantaiul vernil" şi „ceaşca de ceai imaginar" sunt doar două din creaţiile Ionelei Nuşfelean.
Iniţierea în teatru
A fost învăţătoare timp de 12 ani, perioadă în care s-a preocupat în mod aparte de stimularea creativităţii elevilor prin demersuri teoretice şi cercuri literar-artistice iniţiate, oglindite în publicaţii, concursuri şi alte manifestări specifice. În prezent, deţine catedra de teatru şi creaţie literară la Palatul Copiilor din Bistriţa. Lucrează cu nouă grupe de copii de clasele I-VIII şi nu este oră pe care să nu o înceapă cu un nou joc. La cercul de teatru, a inventat „evantaiul vernil" care nu înseamnă altceva decât o paletă largă de exerciţii actoriceşti, înclinate spre seninătatea pe care o inspiră culoarea. Prin „evantaiul vernil" îi atrage pe cei mici spre lucrurile esenţiale care trebuie învăţate în teatru: dicţie, scenografie, impactul costumului, regia ş.a.m.d. „I-am învăţat să fie mici regizori, i-am provocat cu roluri neştiute, roluri pe care să nu le fi învăţat dinainte, pentru a le testa creativitatea", precizează Ionela.
„Rolul meu este să-i ajut să fie liberi"
Dacă un om mare ar fi pus să guste dintr-o ceaşcă de ceai imaginar, şi ar trebui să vorbească de senzaţiile pe care le-a încercat gustând din el, probabil că n-ar putea să spună mare lucru. Nu e şi cazul copiilor care vin la cercurile de creaţie ale Silviei. „Nu este activitate de creaţie literară pe care să o încep fără să gândesc jocul potrivit în funcţie de tema pe care o am. Jocurile creative sunt foarte gustate de ei", spune Ionela. Astfel, copiii învaţă să fie liberi şi să se ridice în picioare pentru a spune ceva chiar dacă acel lucru nu l-au învăţat pe de rost din manualele şcolare. De asemenea, învaţă să creadă fiecare în propria lui magie, şi nu în mirajele personajelor pe care le văd pe ecrane. „Rolul meu este să-i ajut să fie liberi. Şi când reuşesc asta, copiii sunt fenomenali. Ei mă suprind de fiecare dată. Nu există activitate de la care să nu plec marcată. Elevii sunt foarte creativi, trebuie doar să fie provocaţi", mai spune profesoara. Ionela obţinut un premiu pentru creativitate şi originalitate în activitatea pedagogică şi a făcut tot posibilul să dezvolte această latură frumoasă a fiinţei, creativitatea, demontând sentinţa unui scriitor care susţinea că „şcoala este inamicul numărul unu al creativităţii", prin faptul că obiectivele finale ale disciplinelor de învăţământ sunt ca „toţi elevii trebuie să răspundă la fel, să scrie la fel, să gândească la fel" - Gh. Crăciun, Observatorul cultural, nr. 77/2006.
Întrebări şi răspunsuri
Cum erai tu când erai copil?
Eram o fetiţă dezinvoltă şi zburdalnică. Introvertirea mea a venit odată cu liceul când m-am trezit singură într-un mediu total străin (la început...). Am început să scriu de mică, inseram versuri în compunerile de la şcoală. Pe În clasa a VIII-a am publicat prima poezie, dar debutul efectiv în revistă, pe segmentul literaturii pentru copii, s-a produs în liceu, sub pseudonimul Ioneluş.
Te-ai gândit să scrii o carte pentru copii?
Poate o să scriu. Aveam de gând să scriu. Dar ştiu că e un proiect amplu şi eu sunt adepta paşilor mărunţi. Am iniţiat multe jocuri creative şi copiii le gustă. Jocul e un sprijin atunci când simt că nu au de la ce să pornească.
Ce-i place
Iubeşte naturaleţea copilăriei, poezia fiecărui lucru şi lumina credinţei. Scrisul este un lucru de care nu s-ar putea dispensa nici măcar o zi, deşi este destul de reticentă când vine vorba să publice.
Ce nu-i place
Nu-i plac lucrurile rigide, gesturile prin care oamenii creează distanţă unii faţă de alţii, măştile după care se ascund, „fardul" în exces la care ei apelează de atâtea ori.
Profil
NĂSCUTĂ: 31 mai 1977, la Chiraleş
EDUCAŢIE: Facultatea de Litere, masterat în filologie
FAMILIE : Căsătorită