Cum rezolvă primarul Bistriţei problema celor care au locuinţe sociale şi nu plătesc chiria şi utilităţile: le cere oamenilor de afaceri să plătească datoriile locatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu a adus în discuţie şi despre problema locuinţelor sociale, multe dintre ele fiind pur şi simplu distruse de locatarii, care refuză şi să-şi plătească chiria şi cheltuielile. Acesta a făcut apel la oamenii de afaceri care să „adopte” câte o familie şi să o ajute să-şi plătească datoriile care ajung şi la 11.000 de lei.

Miercuri, primarul Bitriţei Ovidiu Creţu a inaugurat cel mai nou bloc social din cartierul aparţinător Viişoara, unde au mai fost ridicate alte 8 astfel de clădiri în ultimii ani. Cu această ocazie, edilul a vorbit şi despre problemele pe care le are cu familiile din aceste blocuri, care pe lângă faptul că refuză să-şi plătească chiria şi utilităţile, distrug aceste apartamente şi garsoniere. 

„Foarte puţine persoane nu au reuşit să se adapteze vieţii în comun, însă numărul lor este foarte foarte mic, nesemnificativ. E adevărat că un ţânţar, chiar dacă este foarte mic este foarte deanjant, dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume, din cele 120 de locuinţe de sus doar una este cu probleme şi din cele 200 de la Viişoara sunt 5 locuinţe care au probleme: au distrus zona de baie, şi-au distrus centrala termică, locuinţe ce trebuiesc refăcute în ceea ce priveşte partea de reparaţii, dar discutăm în total de 6 locuinţe din 320. Un apartament de pe o scară care are astfel de probleme deranjează întreaga scară”, a comentat situaţia primarul Ovidiu Creţu, după ce mass-media locală şi naţională a prezentat situaţia de la Bistriţa. 

Din cele 320 de familii care au primit o locuinţă, doar pentru una există o sentinţă de evacuare, fiind vorba despre un cetăţean care a primit o locuinţă în zona Subcetate.

„El a fost luat în urmă cu 3 sau 4 ani din pădure, împreună cu doi copii. A refuzat practic să-şi plătească chiria. Mai sunt circa 30 de dosare pe rol din cadrul locuinţelor sociale, cetăţeni care nu şi-au plătit chiriile, utilităţile şi celelalte”, a mai spus edilul. 

Oamenii de afaceri din Bistriţa – rezolvarea problemei

Primarul Ovidiu Creţu a venit cu o propunere cel puţin inedită pentru mediul de afaceri care-şi desfăşoară activitatea în Bistriţa. Acesta a spus că a discutat deja cu cluburile Rotary şi Lions prin intermediul cărora să apeleze la oamenii de afaceri pentru a „adopta” o astfel de familie şi a o ajuta să-şi plătească datoriile.

„Sunt datornici care au 9000 de lei, 11.000 de lei, 6000 de lei, datorii cu tot cu penalităţi şi n-ar fi mare lucru să fie adoptate de un proprietar de firmă, un om de afaceri din clubul respectiv, astfel încât oamenii care au aceste datorii să scape de ele. Încă nu am primit un răspuns, dar eu sunt convins că mai ales înainte de sărbători se vor întâmpla astfel de lucruri”, a declarat primarul Ovidiu Creţu. 

Geamuri sparte şi pereţi mânjiţi cu fecale

În urmă cu doar câteva zile, Adevărul.ro a prezentat situaţia locuinţelor sociale din cartierul Viişoara. Deşi au primit de la Primăria Bistriţa locuinţe finisate, cu instalaţii sanitare şi chiar centrală termică, locatarii le-au distrus în doar câţiva ani.

Unii au vândut centralele termice şi caloriferele, au desprins parchetul de pe jos şi chiar au defectat hidrantul pentru incendii din faţa blocurilor. Unele apartamente au geamurile sparte, iar părţi din izolaţia blocului a fost incendiată.  

„Au fost unii care locuiau pe stradă înainte să li se dea locuinţă. Au dat nişte bani, li s-a făcut buletin de Bistriţa şi aşa au pus mâna pe o locuinţă socială. Ăştia se comportă în locuinţele sociale cum se comportau şi în pădure: şi-au vândut centralele termice, caloriferele şi fac foc într-un butoi din tablă aşezat în mijlocul camerei. Iau apă de la hidrantul dintre blocuri pus de pompieri şi bagă pe foc bucăţi din parchet. Nu toţi care au primit un apartament aici l-au meritat”, povestea pentru Adevărul.ro unul dintre locatari, care locuieşte în aceste blocuri încă din anul 2011, alături de familie. 

Printre cazurile extreme prezentate şi de Adevărul se numără cel al unui tânăr de 26 de ani care locuieşte alături de familie într-unul dintre blocurile sociale. Tânărul este închis într-una dintre camere de către părintele său, care nu îl poate controla şi refuză să-l interneze într-un spital de psihiatrie ca să nu piardă ajutorul de handicap primit. Acesta nu comunică şi este extrem de violent. A umplut pereţii camerei unde este ţinut captiv cu fecale şi mâncare. De asemenea, a spart geamurile camerei şi aruncă pe geam diverse obiecte spre disperarea vecinilor săi. 

Vă mai recomandăm:

FOTO Românii din lumea a treia. Viaţa tristă a oamenilor uitaţi de Dumnezeu într-un sat din Bistriţa-Năsăud

Zeci de romi trăiesc într-un focar de infecţie şi fără căldură, la Bistriţa, dar au televizoare, laptopuri şi antene de satelit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite