Ce spun IT-itul bistriţean şi avocatul clujean despre succesul avut de colindul care i-a fascinat pe internauţi. Cât a cântărit acustica bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un IT-ist din Bistriţa-Năsăud şi un avocat din Cluj au reuşit performanţa de a face viral un colind, interpretat în biserica unei mănăstiri. Cei doi spun că i-a surprins succesul colindului, acesta fiind datorat, în parte acusticii bisericii unde a fost interpretat.

Spiritul Crăciunului a fost adus în casele românilor anul acesta cu ajutorul colindului „Vin Colindătorii”, care combină versurile poetului Radu Gyr şi muzica lui Tudor Gheorghe.

Acesta a fost interpretat în biserica mănăstirii Dumbrava din Alba, chiar în ajun de Moş Nicole, de către un IT-ist din Bistriţa-Năsăud şi un avocat din Cluj-Napoca. Filmarea cu cei doi interpretând acest colind a ajuns mai apoi pe Internet. 

Colindul a fost vizualizat de peste jumătate de milion de ori în doar câteva zile. A fost distribuit de mii de ori şi a primit mii de aprecieri şi comentări pe reţelele de socializare.

Emil Floare şi Călin Merca au vorbit despre succesul avut de colindul lor, susţinând că nu se aşteptau la aşa ceva. 

 „Ne bucurăm că am avut succes şi că am reuşit să ajungem la sufletele oamenilor cu acest colind. Sincer era ceva la care nu ne-am aşteptat, a fost o întâmplare. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru mesajele pe care ni le-au trimis şi să le urez tuturor sărbători fericire. Noi încercăm să transmitem mai departe această tradiţie a colindului, care a fost începută acum 2000 de ani de păstorii care vesteau în împrejurimile Betleemului că s-a născut Iisus Hristos”, precizează clujeanul Călin Merca.

Practic, cei doi au reuşit să aducă în atenţia publicului şi chiar să-l facă viral un colind vechi, prea puţin cunoscut. 

„Ceva ce se întâmplă zi de zi într-o biserică a ajuns să intre în inimile oamenilor pe calea internetului. Noi facem chestia asta de mulţi ani, de mulţi ani mergem să colindăm mănăstirile, casele de copii, bătrânii”, a completat IT-istul bistriţean Emil Floare. 

   

Cei doi cred că în spatele succesului acestui colind s-a aflat şi perioada în care a fost înregistrat (în ajun de Moş Nicolae), locaţia unde a fost înregistrat (biserica Mănăstirii Dumbrava), dar şi acustica extraordinară pe care o are biserica. 

Succesul avut de această filmare a determinat grupul coral Axios, din care fac parte cei doi, să lanseze un CD cu pricesne în 2016, în apropierea sărbătorilor pascale. 

Atât Călin Merca, cât şi Emil Floare sunt absolvenţi ai seminarului de teologie din Cluj-Napoca. Cei doi s-au orientat însă spre alte profesii.

Călin Merca a fost cadru didactic la seminarul teologic şi a lucrat şi în cadrul bisericii. A renunţat însă, momentan fiind avocat stagiar. Emil Floare studiaza programarea la „Academy Plus”, urmând în paralel şi un program de masterat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Povestea lor o puteţi citi aici. 

De altfel, mare parte din grupul coral Axios, întemeiat în anul 2011, este format din tineri cu alte preocupări. Printre ei se numără profesori, ingineri, un responsabil Fujikura, studenţi la zootehnice sau absolvenţi de Litere şi Drept.

Vă mai recomandăm:

Colindul „Vin colindătorii”, intepretat de un avocat şi de un IT-ist, a ajuns viral: „Am murit degeaba, ce-aţi făcut din ţară/Tot în frig şi foame, tot cu mâini întinse”

Controversa „colindului viral“ care-i face pe români să lăcrimeze. A fost scris de un poet legionar sau de Tudor Gheorghe?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite