Cât primeşte familia care şi-a pierdut 4 copii dintr-un foc, într-un accident rutier. De 10 de ori mai puţin decât a stabilit instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi ocupanţii autoturismului au decedat, unii pe loc, alţii la spital. Printre ei s-au numărat şi două minore
Toţi ocupanţii autoturismului au decedat, unii pe loc, alţii la spital. Printre ei s-au numărat şi două minore

În urmă cu un an şi aproape jumătate, în 1 iunie 2017, de Ziua Copilului, familia Petruţ-Pop şi-a pierdut 4 copii într-un teribil accident rutier. Un tren a spulberat maşina în care se aflau cei 4. Familia a acţionat în judecată firma de asigurări, însă va primi de 10 de ori mai puţin decât a stabilit instanţa.

Patru fraţi care locuiau la blocurile sociale din cartierul bistriţean Viişoara, alături de un văr de-al lor, voiau să ajungă cu autoturismul la bunica lor din comuna Negrileşti, de Ziua Copilului. 

Părinţii celor patru cumpăraseră autoturismul chiar cu o lună înainte de accident. Acesta era condus de una dintre surori, Lavinia, care avea permisul de conducere cu doar trei săptămâni în urmă.

În maşină se mai aflau Daria (14 ani), Cosmina (12 ani) Darius (20 de ani) şi vărul lor Rafael (19 ani). La doar câteva sute de metri de casă, autoturismul pe care îl conducea Lavinia a fost lovit de un tren Regio. Trecerea la nivel cu calea ferată era semnalizată cu un stop şi Crucea Sfântuluin Andrei.  Tânăra nu ar fi oprit la calea ferată pentru a se asigura.

Autoturismul a fost surprins de tren, care l-a luat în plin şi l-a târât mai bine de 200 de metri pe calea ferată. Echipajele de salvare ajunse la faţa locului au avut un şoc. Trei dintre cei cinci tineri din autoturism decedaseră pe loc. Este vorba despre şoferiţa de 19 ani, sora sa de 14 ani şi verişorul de 19 ani.

Pentru ceilalţi doi a început o luptă contra-cronometru. Acţiunea de salvare a fost cu atât mai dificilă, cu cât salvatorii au fost nevoiţi să taie autoturismul în bucăţi pentru a-i scoate pe tineri. 

„Echipajele de intervenţie au dus o luptă contra-cronometru pentru extragerea celor cinci victime găsite încarcerate. În urma impactului extrem de violent, autoturismul a fost târât pe calea ferată aproximativ 200 de metri. Două dintre victime erau în stop cardiorespirator, iar trei prezentau leziuni incompatibile cu viaţa”, a declarat Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa.

Fratele de 20 de ani al şoferiţei a fost găsit în stop cardio-respirator, iar la spital a decedat. A supravieţuit Cosmina, fetiţa de 12 ani, care a fost transportată de urgenţă cu un elicopter SMURD la o clinică de specialitate din Târgu Mureş. Acolo, din păcate, copila s-a stins în cursul nopţii, după ce reuşise să treacă cu bine peste o operaţie complicată.

accident viisoara 2

Autoturismul fusese cumpărat cu o lună înainte de accident 

Părinţii au cerut daune de la firma de asigurări

Părinţii celor 4 copii au acţionat în judecată firma de asigurări a autoturismului. Întrucât autoturismul nu a fost înmatriculat în România la data producerii accidentului, a fost chemată în judecată firma nemţească care făcuse asigurarea obligatorie.

De asemenea, a fost chemată în judecată şi Compania Feroviară Română, părinţii celor 4 copii susţinând că acea cale ferată nu este semnalizată corespunzător, cu o barieră sau măcar cu semnale acustice sau luminoase.

Tribunalul Bistriţa-Năsăud a venit cu o soluţie în acest caz, la începutul acestei luni. În total SC AXA Versicherung AG ar trebui să plătească familiei 2,7 milioane de lei, adică mai bine de jumătate de milion de euro. 

„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de reclamanţii PPD,PPA, PPC, PPMI, PPDA, PPAV şi PPR, împotriva pârâtei SCA "AXA VERSICHERUNG AG" prin corespondent CVR - AIBARSRL, şi-n consecinţă, Obligă pârâta să plătească suma de 600.000 lei daune morale reclamantei PPA. Obligă pârâta să plătească suma de 600.000 lei daune morale reclamantului PPD . Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPC. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantei PPMI. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPDA. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPAV. Obligă pârâta să plătească suma de 300.000 lei daune morale reclamantului PPR. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor penalităţi de 0,2% / zi de întârziere începând cu a 11 –a zi de la data comunicării hotărârii judecătoreşti rămase definitive şi până la data plăţii efectivă a sumelor anterior acordate. Respinge celelalte pretenţii formulate de reclamanţi împotriva acestei pârâte. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 11.283,9 lei cheltuieli de judecată”, se arată în soluţia dată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud. 

Deşi firma nemţească ar trebui să plătească familiei aproape jumătate de milion de euro, soţii Petruţ-Pop şi cei 5 copii ai lor care mai trăiesc, vor primi doar 40.000 de euro, adică 10% din cât a stabilit instanţa. Asta pentru că familia Petruţ-Pop nu a aşteptat sentinţa judecătorilor şi a bătut palma cu firma asiguratoare, pentru 40.000 de euro. 

„Ia act de soluţionarea amiabilă a cauzei în ce priveşte pretenţiile formulate de reclamanţii PD şi PD împotriva pârâtei SC DE ASIG."AXA VERSICHERUNG AG" PRIN CORESPONDENT CV ÎN ROMÂNIA -AIBARSRL, potrivit actului de tranzacţie încheiat între aceste părţi litigante, act în baza căruia pârâta s-a obligat să plătească acestor reclamanţi suma totală de 39.600 euro, prin echivalentul în lei la cursul indicat de BNR la data în care se va face plata, sumă ce reprezintă contravaloarea globală, totală, definitivă şi nenegociabilă a tuturor daunelor morale produse acestor reclamanţi în accidentul de circulaţie din data de 01.06.2017 şi/sau orice alte prejudicii cu caracter nepatrimonial, iar reclamanţii au acceptat suma totală acordată anterior indicată şi au declarat că renunţă la pretenţiile civile formulate în acest litigiu. Respinge ca nefondate pretenţiile formulate de reclamanţi prin acţiunea civilă împotriva pârâtei Compania Naţională De Căi Ferate C.F.R. SA”, se mai arată în sentinţa dată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud. 

Vă mai recomadăm:

Filmul accidentului înfiorător în care au murit patru fraţi şi vărul lor. Copiii mergeau să-şi viziteze bunica de 1 iunie

Accident tragic la Bistriţa. Patru tineri au murit după ce taxi-ul în care se aflau a fost lovit de tren

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite