Bistriţa: Taxi cu zurgălăi şi vizitiu de epocă pe străzile Becleanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Becleanul va fi singurul oraş din ţară care va avea, din 15 mai, un taxi cu zurgălăi şi vizitiu cu haine de epocă. Turiştii vor putea ajunge, contra a maxim 5 lei, la Băile Figa cu o trăsură ca pe vremuri, făcută în atelierele Direcţiei Silvice din Bistriţa.

Şeful Hergheliei din Beclean, inginerul Traian Lăpuşte, spune că trăsurile cu cai de rasă şi vizitii de epocă vor deveni, din 15 mai, ceva obişnuit pe străzile oraşului Beclean. Acestea vor lua turiştii şi îi vor duce la Băile Figa. Lăpuşte susţine că Becleanul este singurul oraş din ţară care, de la jumătatea lunii mai, va avea un astfel de taxi mai neobişnuit.

 „Primarul Nicolae Moldovan a fost de acord. Din 15 mai şi până în 30 septembrie, o trăsură frumos gătită va fi un fel de taxi cu zurgălăi. Va lua turiştii din centrul Becleanului şi îi va duce la Figa", spune inginerul Lăpuşte. Herghelia a semnat un contract cu Primăria Beclean din care herghelia câştigă imagine, iar administraţia locală, câte 2.500 de lei lunar, fără TVA.

Maxim 5 lei, o plimbare cu taxiul ecologic

Lăpuşte mai afirmă că nu s-a stabilit exact cât va costa o plimbare cu trăsura. Pentru cei 3,5 km, câţi sunt din centrul Becleanului şi până la Băile Figa, un turist va scoate din buzunar fie 3 lei, fie 5 lei. Dacă singurul taxi cu zurgălăi, vizitiu şi cai din rasa Lipiţan şi Semigreu Românesc va fi pe gustul turiştilor, atunci Herghelia va transforma şi celelalte patru trăsuri, pe care le are, în taxiuri.

Inginerul mai zice că a vorbit cu reponsabilii de la instituţiile de cultură din judeţ pentru a face rost de un costum de epocă pentru vizitiu. „Trăsura va avea doi cai, unul din rasa Lipiţan şi unul din rasa Semigreu Românesc. Ei vor avea zurgălăi. Vrem ca şi vizitiul să fie îmbrăcat adecvat încât totul să creeze atmosfera de epocă", adaugă Traian Lăpuşte.

Astfel, totul va fi aranjat încât atunci când turistul va urca în trăsură va avea impresia că face o călătorie în timp.

Trăsurile de epocă, foarte scumpe şi apreciate în Viena

Directorii agenţiilor de turism din Bistriţa cred că, dacă acţiunea celor de la Beclean va fi bine promovată, va avea succes. „Există zone din ţară unde plimbarea cu o trăsură de epocă e deja o obişnuiţă. Apoi, în oraşe din Vest precum Viena sau Budapesta, acest gen de plimbări sunt foarte apreciate şi foarte scumpe", afirmă Szolt Dosa, directorul unei agenţii de turism din Bistriţa. Lui, preţul de 3-5 lei pentru o plimbare cu un astfel de taxi ecologic i se pare un chilipir.

Săniile vor lua locul trăsurilor

Primarul Becleanului spune că, dacă trăsurile-taxi vor prinde la public, se gândeşte la o variantă turistică pentru iarnă. „Ne gândim să extindem acest proiect. Dacă lumea va fi încântată, am putea înlocui iarna trăsurile cu sănii", afirmă edilul.

Becleanul este un oraş din Bistriţa-Năsăud, situat la 30 de minute de mers cu maşina din Bistriţa, iar distanţa dintre Herghelia Beclean şi Băile Figa poate fi parcursă în nici 6 minute.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite