Bistriţa: Portret/ Teodor Vîrtic, antrenorul minţii
0Este antrenor de GO la Palatul Copiilor din Bistriţa de mai bine de 20 de ani şi sub îndrumarea sa zeci de copii au deventit campioni.
Teodor Vîrtic a fost profesor de fizică dar a renunţat la această profesie în favoarea pasiunii pentru jocul minţii şi dorinţa de ai învăţa pe cât mai mulţi copii acest joc.
Profesorul a descoperit GO-ul prin ani '80 când unul dintre cei mai importanţi promotori ai acestui joc în România, academicianul Gheorghe Păun a început să publice jocul şi detalii despre el în revistele „Ştiinţa şi tehnica” şi „Rebus”. Jocul nu era foarte cunoscut atunci la noi deşi în Japonia prin anul 1600 exista „Academia de Go” şi un jucător de top avea rangul social echivalent cu cel al unui prinţ, iar în China antică fusese considerat jocul regilor. „ Am învăţat jocul din aceste reviste şi pentru a avea adversari am început să îi învăţ şi pe cei din familie. Primul care a învăşat jocul a fost fratele meu care este profesor de matematica şi s-a aratat cel mai interesat de acest joc”, spune antrenorul de GO.
Teodor Vîrtic s-a gândit încă de la început că GO-ul este un joc care merită adus în faţa copiilor. Prin ani '90, a reuşit să facă acest lucru şi a creat un cerc de GO la Palatul Copiilor din Bistriţa, care funcţionează şi acum şi care produce campioni naţionali la acest joc de zeci de ani.„ Când am văzut pentru prima dată jocul mi-am dat seama că o să prindă la copii. Ca să joci GO este nevoie de partener, pe tabla de joc se întâmplă mereu ceva nou. Cu fiecare mutare se înnoieşte totul pe tabla de joc, ceea ce este foarte atractiv. Cum m-am gândit eu, asa a şi fost copii au fost încântaţi din prima. Mai greu a fost să îi conving pe cei care hotărăsc ce se face şi ce nu se face la Palat, că Go nu este doar un joc ci şi o alternativă în educaţie. ” explică profesorul.
GO-ul este un joc care dezvoltă capacitătea intelectuală a jucătorilor. Prima diferenţă dintre un jucător de GO şi o persoană obişnuită este aceea că jucătorul de GO are o memorie vizuală foarte bine dezvoltată. Jocul solicită capacităţile unui jucător de patru ori mai mult de cât o face jocul de şah. „ O partidă de GO înseamnă patru partide şah ca teritoriu, pentru că tabla de GO este un teritoriu egal cu patru table de şah, dar ca tehnică şi ca stategie înseamnă mult mai mult decât patru partide şah”. Antrenorul are câteva performanţe personale dar se mândreşte în mod special cu performanţele elevilor săi care mereu au excelat la competiţii naţionale şi internaţionale. „ Nu sunt un jucător de top, nu acesta a fost scopul meu, eu sunt un începător avansat şi copiii pe care îi antrenez eu sunt mai tari decât mine la joc. Aceasta este o situaţie normală, asta trebuie să se întâmple, asta e treaba mea să-i fac pe elevii mei să fie cât mai buni,” adaugă atrenorul de minţi.
Întrebare şi răspuns
În cât timp se poate învăţa GO?
T. V. Jocul se învaţă în zece minute dar există un provreb care spune că regulile se învaşă în 10 minute , dar tehnica şi strategia se desăvârşeşte în 30 de ani de muncă.
Ce-i place
Profesorul de GO îşi împarte timpul liber între albine şi tâmplărie. „ Mi-am proiectat şi construit singur o casă de lemn şi am şi mobilat-o tot cu mobilier din lemn” spune mândru profesorul.În rest îi plac natura şi animale.
Ce nu-i place
„Nu pedalez pe ce nu-mi place . Mă detaşez de lucrurile care nu îmi plac. De exemplu manelele nu îmi plac, aşa că nu le ascult. Politica nu îmi place aşa că nu o practic”, povesteşte Teodor Vîrtic.
Profil:
NĂSCUT: 10 aprilie 1951 , Ghinda
STUDII: Facultatea de Informatică
EXPERIENŢĂ: Profesor de GO
FAMILIE: Căsătorit, 1 fiică