Superstiţii de Schimbarea la faţă. Ce nu e bine şi ce e bine să faci în ziua de 6 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea la faţă, care se sărbătoreşte în fiecare an în data de 6 august, este plină de superstiţii. Este ziua în care ne despărţim de vară, ziua în care păsările migratoare se pregătesc de plecare. De Schimbarea la faţă se duc strugurii la biserică pentru a fi sfinţiţi. Tot acum se culeg plante de leac.

Despre oamenii care nu îşi vedeau umbra capului la răsărit în dimineaţa acestei zile se spunea că vor muri până la finalul anului.

“6 august înseamnă începutul toamnei. Ziua pică la mijlocul postului Sfintei Mării, care este foarte important. Se spune despre el că este rupt din postul Paştelui. 

Era ţinut de către fete ca să îşi găsească ursitul şi mai ales pentru bolnavi, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea bolnavilor. Este o zi în care ducem la biserică tot felul de bucate pentru a fi sfinţite cu credinţa că nu o să lipsească din casă nimic. 

Tot în această zi şi aşa-zişii Moşi de Schimbarea la faţă, în sensul în care se dădeau de pomană pentru morţi mai ales struguri şi faguri de înviere. Din această zi este interzis să ne mai spălăm în apa râurilor, se spunea că cerbii trec prin apă şi o spurcă. 

Nici dormitul afară nu mai este posibil din această zi. Este perioada culesului unor plante de leac, fiecare plantă de leac având o anumită perioadă până se culeg. Acum vorbim de usturoi, leuştean sau muşeţel, care se folosesc doar pentru leacuri”, a explicat Janeta Ciocan, muzeograf etnolog la Muzeul de Etnografie Baia Mare. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite