Cum salvezi fructele exact înainte de a se strica. Gospodină: „Nu-mi place să arunc mâncare când ştiu cât este de scumpă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merele se pot păstra uscate   Foto: Angela Sabău
Merele se pot păstra uscate   Foto: Angela Sabău

Orice gospodină a aruncat măcar o dată fructele pe care familia ei nu a apucat să le consume înainte ca acestea să-şi schimbe aspectul. Iar copiii, în general, nu vor rata ocazia de a refuza o banană doar pentru că are prea multe pete maronii. Fructele însă pot fi salvate în ultimul moment.

Deşi nutriţioniştii spun categoric că sunt de preferat fructele în stare naturală unei salate de fructe cu adaos de zahăr, aceasta din urmă este o formulă ideală de a ”salva” fructele care au stat prea mult în fructieră şi acum sunt pe cale de a se strica.

O băimăreancă ne explică ce metodă inedită a găsit ea de a nu le arunca, mai ales în condiţiile în care iarna, preţurile lor creşte binişor.

”Nu îmi place să arunc mâncare când mă gândesc cât e de scumpă, mai ales fructele, care sunt foarte scumpe în sezonul rece”, spune băimăreanca de 44 de ani. ”Bananele, de exemplu, dacă au început să facă pete maronii, ştiu că nu vor mai fi consumate, pentru că cei mici îmi spun că nu le mai vor. La fel fac şi cu merele, dacă stau câteva zile în fructieră, le refuză, spun că s-au înmuiat, sau au început să putrezească”, mai arată ea.

Acesta, mai spune ea, este momentul în care prepară din fructe o salată foarte gustoasă. ”E suficientă o banană pe care o tai felii şi două mere, curăţate de coajă, pe care le răzuiesc şi le amestec cu banana. Dacă am prin cămară un sirop de fructe sau sirop dintr-un compot de fructe, e foarte bun. Dacă nu, puţină apă în care fierb două linguri de zahăr (sau după gust), va face un sirop care va opri oxidarea fructelor”, explică femeia. Siropul de zahăr poate fi înlocuit cu zeama de la o jumătate de lămâie, însă aceasta va da un gust mai acrişor salatei.

Salata de fructe poate fi completată, după gust cu orice fel de fructe, proaspete sau din compot, după preferinţele fiecăruia. Pepenele galben este foarte aromat şi poate completa în mod fericit orice salată de fructe. De asemenea, portocalele sau fructele de sezon pot fi de mare ajutor.

Fructele uscate sunt o altă metodă de a păstra fructele mai mult timp, însă aceasta presupune existenţa unui aparat special pentru asta. În schimb, bunicile noastre ne-ar putea învăţa cum se puneau în trecut merele la uscat, tăiate felii, necurăţate de coajă şi înşirate pe aţă, apoi aşezate într-un loc uscat şi răcoros.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite