Senatorul băcăuan Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, suspect într-un dosar DNA. Laura Codruţa Kövesi vrea să înceapă urmărirea penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul băcăuan Viorel Ilie este suspect într-un dosar al procurorilor DNA
Ministrul băcăuan Viorel Ilie este suspect într-un dosar al procurorilor DNA

Laura Codruţa Koveşi a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul de urmărire penală pentru ministrul băcăuan Viorel Ilie, fost primar al municipiului Moineşti. El este suspect de infracţiunea că ar fi instigat la folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii în timpul unui concurs pentru ocuparea unor posturi în Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Conducerea DNA a transmis referatul justificativ la PICCJ, care va sesiza Senatul României pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale în cazul lui Viorel Ilie, senator ALDE din Bacău, fost primar al municipiului Moineşti. 

În acelaşi dosar, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus urmărirea penală faţă de suspecţii:
- POP FELICIA-ELENA, directoare de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP)
- ALEXANDRESCU MARIA, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs
- ZAHARIA MIHAI-CORNEL, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs,
toţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

„Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale şi faţă de ILIE VIOREL are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:


Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant.


Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017.

În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, cu intenţie, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. 

La data de 28 iulie 2017, suspecţii Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare aferente probei scrise, ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă. În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor. 

Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit ca ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi.


Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidenţa art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana faţă de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
Suspecţilor Pop Felicia-Elena, Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală şi aceştia beneficiind, raportat la stadiul anchetei penale, de prezumţia de nevinovăţie“, se arată în comunicatul DNA.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite