PORTRET Florica Damian cunoaşte secretul creşterii legumelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Damian
Florica Damian

Arădeanca şi-a propus să modifice stilul de viaţă, inclusiv alimentaţia familiei, iar acum poate spune că a reuşit. În urmă cu 20 de ani, Florica Damian s-a hotărât să se mute într-un loc care-i oferă, pe lângă multă linişte, o viaţă curată, în natură.

Profil:

Născută. 1mai 1951
Studii. Liceu
Familie. Căsătorită

În urmă cu 20 de ani, Florica Damian s-a hotărât să se mute într-un loc care-i oferă, pe lângă multă linişte, o viaţă curată, în natură. Asta pentru că a fost mereu îndrăgostită de natură şi a dorit, cu tărie, să scape de un mediu destul de poluat.

Odată mutată cu familia în localitatea Felnac, a început să cultive legume. Acum se mândreşte cu soiurile deosebite cu care a cucerit chiar şi supermarket-urile arădene. „Imediat după Revoluţie am reuşit să achiziţionez o seră care aparţinea fostei Secţii de Mecanizare Agricole. De-a lungul timpului, am încercat să le obţin pe un teren îngrăşat natural, din seminţe mai bune şi cu o îngrijire foarte atentă, fără stimulente de creştere, ierbicide”, povesteşte arădeanca.

Florica Damian încearcă să vină mereu cu ceva nou în faţă. Anul acesta s-a purtat gogoşarul galben. „Am experimentat piaţa cu nişte gogoşari galbeni, care au acelaşi gust. Cei mai mulţi clienţi rămân însă fideli celui roşu. Le e teamă să experimenteze”, spune Florica Damian.

Legislaţie deficitară

Florica Damian a mărturisit că marea problemă a legumicultorului de astăzi este lipsa unei pieţe de desfacere. „Nu cred că problema numărul unu în legumicultură sunt subvenţiile din partea statului. Marea problemă e lipsa unei protecţii. La noi încă funcţionează principiul primul venit primul servit, iar primul servit nu o să fie niciodată unul mic. Dacă toţi producătorii români ar reuşi să-şi vândă produsele prin supermarketuri, nu cred că ar mai trebui să importăm legume“, adaugă arădeanca. Acesta a mai vorbit şi de lipsa unei organizaţii sau asociaţii serioase care să se ocupe de promovarea legumicultorilor, de oferirea unui sprijin.

Întrebări şi răspunsuri

Unde vindeţi marfa?
Vând în pieţele din Arad şi mai mult la engrosişti. Pentru recolta de roşii timpurii din fiecare primăvară, am reuşit să închei un contract cu un supermarket.
Le recomandaţi tinerelor să se reorienteze spre dieta cu crudităţi?
Desigur-. Reţetele făcute numai din legume crude sunt de departe mai sănătoase ca orice fel de mâncare gătită.
Ce le recomandaţi în această perioadă arădenilor?
Cel mai mult le recomand gogoşarii şi ardeii graşi. Sunt buni pe perioada iernii. Gospodinele desăvârşite pun nişte murături foarte bune.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite