Judeţul Arad are peste 600 de lăcaşuri de cult şi doar opt spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aradul are un număr ridicat de biserici şi mănăstiri, însă nu acelasşi lucru se poate spune despre şcolile, grădiniţele sau spitalele existente pe raza judeţului.

Numărul lăcaşurilor de cult care există în judeţul Arad este de 631, conform datelor Ministerului Culturii. Având în vedere că populaţia judeţului este de 430.000, înseamnă că un lăcaş de cult deserveşte 681 de persoane.

Dintre aceste lăcaşuri de cult cam o treime aparţin cultului ortodox. În ceea ce priveşte Biserica Ortodoxă Arad, doar Protopopiatul Aradului are peste o sută de lăcaşuri de cult, cel al Ineului – 48, al Lipovei – 52 şi al Sebişului 14 lăcaşuri de cult subordonate.

În ceea ce priveşte şcolile şi grădiniţele existente în judeţul Arad, numărul acestora este de 144. Aici ne referim la cele cu personalitate juridică. În total, ca şi număr de construcţii pentru şcolile şi grădiniţele judeţului, acestea sunt 452.

Făcând o comparaţie între numărul bisericilor şi mănăstirilor şi cel al unităţilor de învăţământ, judeţul Arad are cu 179 mai multe biserici decât şcoli.
 

Opt spitale pentru 430.000 de locuitori

La nivelul întregului judeţ există opt spitale. Trei dintre acestea aparţin de Consiliul Judeţean Arad: Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Arad, Spitalul Moneasa şi Spitalul Căpâlnaş.

Celelalte cinci spitale de pe raza judeţului aparţin adminsitraţiilor publice locale din: Ineu, Sebiş, Lipova , Dezna sau sunt private, cum este cazul celui din Chişineu-Criş. 

Dacă spuneam că un lăcaşţ de cult deserveşte 681 de persoane, un spital din judeţul Arad deserveşte peste 53.000 de arădeni.

Zeci de şcoli, desfiinţate sau comasate

În cursul anului 2010 peste 60 de unităţi de învăţământ şcolar şi preşcolar din judeţul Arad au fost desfiinţate, cele mai multe fiind din mediul rural, iar peste 30 au fost transformate în structuri sau comasate.

Tot în anul 2010, mtrei spitale din judeţul Arad aveau să fie desfiinţate de către guvern. Vorbim aici despre cele din: Chişineu-Criş, Gurahonţ şi Sântana.

Vă mai recomandăm: În Constanţa există un spital la fiecare 21 biserici ortodoxe. O treime dintre lăcaşurile de cult au apărut după revoluţie

Cum rezolvă Spitalul Judeţean Buzău criza de personal: aduce voluntari

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite