Începe Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tema festivalului din acest an este autonomia
Tema festivalului din acest an este autonomia

Ediţia a XII-a a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis se va desfăşura în perioada 7-13 august 2017 la Alexandria.Timp de o săptămână, Ideo Ideis va oferi locuitorilor oraşului şi vizitatorilor o selecţie de activităţi demne de o capitală culturală: 19 spectacole de teatru- 10 profesioniste şi 9 spectacole de teatru tânăr, 14 reprezentaţii de spectacole stradale.

Festivitatea de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Ideo Ideis se va desfăşura luni, în intervalul orar 19.00-20.30, la Casa de Cultură din municipiul Alexandria.

În cadrul Festivalului sunt programate 19 spectacole de teatru -10 profesioniste şi 9 spectacole de teatru tânăr, 14 reprezentaţii de spectacole stradale şi un concert Fanfara Transilvania în plin centrul oraşului, pe o scenă special amenajată vizavi de Casa de Cultură. Tema festivalului de anul acesta este autonomia, iar campania se desfăşoară sub întrebarea „Pe tine cine te minte?

Personalităţi ale culturii, artelor şi sportului, jurnalişti şi activişti civici vor fi prezenţi la Alexandria, ca invitaţi. Echipa Funky Citizens (Elena Calistru, Cosmin Pojoranu şi Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ (Teleleu), pictorul Roman Tolici şi fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august (începând cu ora 19:00). Artiştii scenei Claudiu Bleonţ şi Tudor Chirilă vor susţine fiecare câte un Masterclass – marţi, 08 august, respectiv miercuri, 09 august, de la ora 20, iar Marcel Iureş, preşedinte de onoare al festivalului, va urca pe scenă ca actor invitat în cadrul spectacolului “Un stejar”, în regia lui Bobi Pricop, care se va juca vineri, 11 august, la Casa de Cultură din Alexandria.

Două dintre cele mai bune filme româneşti ale anului vor fi proiectate la Cinematograful din cadrul Casei de Cultură: “Ana, mon amour”, în regia lui Călin Netzer, care a fost la Festivalul de film de la Berlin, cu actorul alexăndrean Mircea Postelnicu în rolul principal (joi, 10 august, ora 20) şi Sieranevada, cel mai recent film al lui Cristi Puiu, prezentat la Festivalul de film de la Cannes (vineri, 11 august, ora 20).

De vineri până duminică, în grupe de către trei, mentorii Andi Vasluianu, Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Dorina Chiriac, Vlad Zamfirescu, Pavel Bartoş, Ofelia Popii şi Şerban Pavlu vor răspunde întrebărilor la Sesiunile de Q&A din Sala de şedinţe a Primăriei din Alexandria.

Tot de vineri până duminică, cele 9 trupe de liceeni mentorate de ei îşi vor prezenta spectacolele publicului pe scena Casei de Cultură din Alexandria. Opt dintre acestea au fost selecţionate de organizatorii evenimentului, cea de-a noua trupă fiind “Alter Ego” a Liceului Tehnologic nr. 1 din Alexandria, câştigătoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor, “Pauza de teatru”. Trupa “Alter Ego”, coordonată de prof. Luminiţa Vilae, va prezenta spectacolul “Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, sâmbătă 12 august, începând cu ora 11.00.

În afară de spectacolele invitate, toate evenimentele Ideo Ideis (excepţie făcând atelierele dedicate liceenilor) sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Pentru spectacolele de teatru profesionist, preţul unui bilet este de 10 lei. Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Cultură din Alexandria şi de la Terasa Conciato, începând cu 07 august 2017. Programul integral al ediţiei a XII-a a Festivalului Ideo Ideis a fost publicat pe site-ul ideoideis.ro.

În perioada 7-13 august , organizatorii pun la dispoziţia celor care vor să vină la festival un shuttle bus Ideo Ideis. Maşina va face curse zilnice, după următorul program: dus: plecare din Bucureşti, ora 12.00 (baza dealului Mitropoliei)  şi întors:plecare din Alexandria, ora 12 noaptea de pe platoul din faţa Casei de Cultură.

 

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite