Cristina Babadac, singura femeie arbitru licenţiată în litere şi inginerie
0Cristina Babadac a reuşit să se afirme într-o lume a bărbaţilor, ajungând prima femeie arbitru din Liga I de fotbal românesc. Este de profesorie inginer, dar recent a terminat Facultatea de litere, pe care a făcut-o pentru că a vrut să-şi perfecţioneze limba engleză.
Cristina Babadac a experimentat pe terenul de fotbal atît poziţia de jucător, cât şi postura de arbitru şi a ales-o în final pe cea din urmă. A început cursurile de arbitraj la Petroşani şi din 1991 a devenit arbitru stagiar. Vreme de câţiva ani a cohetat în cointinuare cu fotbalul din postura de jucător, în paralel cu postura de arbitru. „Am jucat fotbal la Universitateadin Petroşani şi la Motorul Oradea. Cu Motorul Oradea am câştigat campionatul în 1997 şi apoi m-am dedicat exclusiv arbitrajului” povesteşte Cristina. Începuturile în meseria de arbitru n-au fost uşoare, dar când când îţi place ceea ce faci, nimic nu pare prea greu, după cum mărturiseşte tânăra. „La primul meci din Divizia C am fost confundată cu un bărbat, pentru că eram tunsă scurt. Asta până când unul dintre spectatori şi-a dat seama că pe teren era o femeie” îşi aminteşte Cristina. Ascensiunea tinerei a fost fulimantă, din Divizia C, a trecut în B, a ajuns apoi în Liga I de fotbal şi pe listele FIFA.
Cristina Babadac va rămâne probabil în istoria arbitrajului românnesc ca prima femeie care a arbitrat un meci din Liga I. „ Meciul Poli Timişoara –Gloria Bistriţa din 2004 a fost primul meci din Liga I cu o brigadă feminină de arbitrii”, spune tânăra.
A arbitrat un meci internaţional când era însărcinată
Cristina Babadac are la activ peste 65 de meciuri internaţionale şi recunoaşte că una dintre aceste competiţii a fost vârful carierei . „ Am participat în 2003, în SUA, la Campionatul Mondial de Fotbal Feminin, finala dintre Germania şi Suedia. Consider că a fost cea mai mare realizare în acest plan.”
În urmă cu trei ani a rămas însărcinată, dar acest lucru nu a împiedicat-o să arbitreze la Campionatul mondial de junioare din Chile sau la Campionatul European feminin din Anglia. „ Am arbitrat până la luna a cincea de sarcină. Nu am avut nicio problemă”, spune Cristina.
Regretă că femeile nu mai arbitrează în Liga I
Din cauza modificării regulamentului, cele aproape 50 de femei arbitru din România , printre care se numără şi Cristina, nu mai arbitrează de anul acesta în Liga I. „ Regret acest lucru. Noi am făcut faţă meciurilor din Liga I. Am demonstrat că putem şi nu avem nicio problemă în a arbitra astfel de meciuri” spune cu regret Cristina.
Continuă însă să arbitreze meciuri internaţionale importante .” Anul acesta am fost arbitru la un meci pentru preliminariile Campionatului Euro 2013 dintre Islanda şi Bulgaria” spune arbitrul.
Licenţiată în Litere
Pentru că a bătut lumea în lung şi în lat la competiţiile naţionale şi vrea să facă asta în continuare, Cristina s-a hotărât să înveţe temeinic limba engleză. „ Anul acesta am absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Valahia şi mi-am luat licenţa. Am vrut să fac facultatea pentru mine, ca să învăţ” mărturiseşte arbitrul.
Cristina vrea să arbitreze în continuare până la vîrsta maximă permisă de regulament. „ Eu aş vrea să fac meseria asta până la 45 de ani dacă îmi permite condiţia fizică. Mă gândesc la încă un copil. Vreau să îmi practic meseria de inginer, pentru că îmi place foarte mult” spune Cristina hotărâtă.
Ce-i place?
„Îmi place sportul.Îmi plac filmele, animalele, căsătoriile. Îmi place să mănânc sănătos”
Ce nu-i place?
„Nu îmi place minciuna, oamenii mincinoşi. Nu îmi place violenţa”
Întrebări şi răspunsuri
-Dacă o adolescentă ar veni la tine şi ţi-ar spune că vrea să se facă arbitru, ce i-ai spune?
-Eu aş încuraja-o, aş ajuta-o, dacă are înclinaţie şi interes pentru această meserie. Eu chiar m-aş oferi să o ajut cu materialele mele, cu sfaturi”
-Câte femei arbitru sunt în ţară?
-Cred că sunt vreo 50, destul de puţine. Şi în Teleorman mai sunt două femei, arbitru asistent.
PROFIL
Născut: 9 decembrie 1972 Lupeni, judeţul Hunedoara
Studii: Univeristatea din Petroşani, Facultatea de Maşini şi Instalaţii Electrocasnice
Universitatea Valahia, Facultatea de Litere 2011-07-14
Profesie : inginer
Familie: căsătorită, un copil