Satul din Alba unde peste 80% din locuitori şi-au construit solarii şi trăiesc din legumicultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satiul Tiur mai este denumit şi ”satu solariilo”. Foto: Facebook / Grădina de legume - Blaj
Satiul Tiur mai este denumit şi ”satu solariilo”. Foto: Facebook / Grădina de legume - Blaj

Aproape 80% din locuitorii unui sat din Alba se ocupă de legumicultură şi nu regertă faptul că au apiat pe agricultură. Tiur, localitate componentă a municipiului Blaj, mai este cunoscut ca satul solariilor sau al ridichii. De altfel, în curând, ridichea va avea un monument aici.

Şomeri, pensionari sau tineri, locuitorii din Tiur au investit în solarii şi susţin acum că profitul ajunge şi mii de lei pe lună. O doamnă din Tiur, Alba, a fost contabilă, iar acum este pensionară. Pentru a-şi asigura un trai decent, a investit în trei solarii şi spune că nu regretă.

Pe legumicultură a pariat şi un domn din aceeaşi localitate. Rămas fără un loc de muncă, a ridicat două solarii cu sisteme de irigaţii, în care a investit aproximativ zece mii de lei. Este ajutat de soţie, iar profitul le ajunge să se întreţină întreaga familie. “Nu am mai avut unde lucra şi am dat-o pe agricultură. de primăvara, până toamana numai aici ne petrecem timpul. Nu ne îmbogăţim din asta, dar nu ne rugăm de nimeni”, spune unul dintre legumicultorii din sat.

legume solarii tiur alba

Atestat documentar în jurul anului 1332, Tiurul are o populaţie de aproximativ 1.700 de locuitori. Peste 80% din populaţia Tiurului se ocupă acum cu legumicultura. Toţi au solarii şi reuşesc să iasă primii pe piaţa cu legume de sezon. După amortizarea investiţiei iniţiale toată lumea este pe profit, cum e vorba românească: ”după muncă şi răsplată”.

legume solarii tiur alba

Prezenţi pe piaţa locală dar şi din împrejurimi (Alba, Sibiu, Mureş), tiurenii au devenit celebri pentru hărnicia lor, pentru produsele mereu proaspete, dar mai ales pentru ridichile care ating aici dimensiuni foarte mari. Asta ca să nu mai spun că sunt şi cele mai bune din zonă.

legume solarii tiur alba

Conştient de toate aceste aspecte, primarul din Blaj le pregăteşte locuitorilor din Tiur o surpriză, în semn de apreciere şi spre lauda acestora. La intrarea în localitate, pe un soclu, va fi amplasat un monument care să îi reprezinte. Este vorba despre o ridiche de mari dimensiuni, care va fi rodul muncii artiştilor din  ”Tabăra Internaţională I.M. CLAIN”.

legume solarii tiur alba

    

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite