Fiipregătit.ro, platforma care oferă informaţii corecte despre coronavirus. Parteneriat între DSU şi CivicNet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site-ul fiipregatit.ro oferă răspunsuri la problemele privind boala COVID-19
Site-ul fiipregatit.ro oferă răspunsuri la problemele privind boala COVID-19

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în parteneriat cu CivicNet, anunţă relansarea platformei FiiPregătit.ro şi actualizarea acesteia cu ghiduri despre noul Coronavirus.

În ultima săptămână, echipa CivicNet a preluat găzduirea platformei, actualizarea şi mentenanţa acesteia şi a lucrat intens la remedierea problemelor, pentru a contribui la informarea corectă a populaţiei în contextul COVID-19. 

Platforma cuprinde ghiduri dedicate COVID-19 şi recomandări oficiale, instrucţiuni utile, centralizând date oficiale referitoare la situaţiile de urgenţă de la informaţii generale, contacte, instrucţiuni punctuale înainte şi după urgenţă, până la ghiduri de prim ajutor sau materiale video.

Toţi cei care doresc să susţină Fiipregătit.ro şi dezvoltările viitoare în lucru, o pot face accesând https://civicnet.ro/#donate sau contactând direct CivicNet, platforma nefiind, în momentul de faţă, susţinută financiar.

Printre ghidurile nou construite şi validate de DSU, acum disponibile pe platformă, se

numără următoarele:

  • Ghid de autoizolare - când se impune autoizolarea, ce presupune, cum interacţionezi cu poştaşul/curierul/echipele de intervenţii, dacă eşti în autoizolare
  • Ghid la cumpărături - ce este recomandat să faci înainte, în timpul şi după cumpărături pentru a preveni infecţia?
  • Ghid pentru transport în comun - cum ne protejăm în timp ce folosim transportul în comun?
  • Ghid de călătorie - ce sunt zonele galbene/roşii şi care sunt ele acum? dacă sunt nevoit să călătoresc în/din ţară, ce pot, totuşi, să fac, în funcţie de mijlocul de deplasare folosit (avion, tren, autocar, maşină personală)
  • Întrebări frecvente şi mituri

Fiipregătit.ro este o platformă adoptată deja de către principalele instituţii responsabile în cazul situaţiilor de urgenţă şi folosită pentru diverse campanii de informare publică printre care: “Nu tremur la cutremur” sau Caravana “Fii Pregătit!”. Pentru a diminua efectele isteriei şi panicii, prezentarea conţinutului platformei facilitează asimilarea informaţiilor şi încurajează un comportament responsabil şi informat.

fiipregatit.ro

De exemplu, ghidul în ceea ce priveşte autoizolarea pe o perioadă de 14 zile la domiciliu a celor veniţi din zone ”galbene” (statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19) prezintă următoarele sfaturi: 

  • În primul rând, este important să contactaţi telefonic sau electronic angajatorul şi/sau unitatea de învăţământ, precum şi medicul de familie pentru a-i înştiinţa că vă aflaţi în autoizolare la domiciliu.
  • Anunţaţi prietenii apropiaţi/rudele că intraţi în autoizolare la domiciliu şi solicitaţi-le să nu vă viziteze în următoarele 14 zile.
  • Nu vă îngrijoraţi de concediul medical sau scutirea medicală acum, acestea le veţi primi la sfârşitul perioadei de autoizolare. 
  • Atenţie: toţi cei cu care locuiţi vor trebui să intre în autoizolare odată cu dumneavoastră pentru evitarea riscurilor îmbolnăvirii

CivicNet, parte a CivicTech România, este o organizaţie independentă neguvernamentală şi non-profit, care dezvoltă soluţii şi proiecte digitale gratuite de utilitate publică. Soluţiile dezvoltate adresează nevoi ale cetăţenilor şi ale instituţiilor de stat şi sunt implementate în parteneriat cu membri ai sectoarelor public, civic şi privat, aplicând bune practici şi principii de digitalizare.

"În CivicNet credem în iniţiativă, implicare şi cooperare şi considerăm că impactul cel mai puternic al tehnologiei civice (civic tech) apare atunci când soluţiile realizate adresează nevoi reale ale societăţii în care trăim. Am lucrat intensiv pro-bono la FiiPregătit.ro în ultimele săptămâni, de la setarea infrastructurii de găzduire şi securitate până la analiză, design interfaţă şi interacţiuni, programare functionalităţi şi modul personalizat de administrare a conţinutului, testări, securitate, comunicare/promo lansare - totul pentru a contribui la o informare corectă, succintă şi structurată, precum am dori şi noi să o avem." spun ITiştii de la CivicNet."Ceilalţi doi parteneri sunt Fundaţia pentru SMURD şi Electrica SA.

Citiţi şi:

 

Prima întâlnire cu un bolnav de COVID-19. Relatarea unei asistente de la spitalul din Alba Iulia: ”A sosit şi ziua de care mă temeam”

 

VIDEO Culpă comună în urma unui accident soldat cu decesul unui biciclist. Şoferiţă condamnată cu suspendare

 

Epidemia de gripă uitată din urmă cu 85 de ani: au murit 46.000 de români, majoritatea copii şi tineri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite