Amendă de 22.000 de lei pentru restaurantul din Alba care a băgat 63 de nuntaşi în spital: 5 angajaţi aveau salmonella

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul unde a avut loc nunta la care s-a servit mâncarea infestată
Restaurantul unde a avut loc nunta la care s-a servit mâncarea infestată

Toxiinfecţia alimentară suferită de cei 63 de invitaţi la nunta care a avut loc în 31 iulie la Restaurantul Astoria de lângă Alba Iulia a fost provocată de infectarea cu Salmonella. În urma analizelor efectuate bacteria a fost depistată la 5 angajaţi ai unităţii de alimentaţie publică.

În urma analizelor efectuate bacteria a fost depistată la 5 angajaţi ai unităţii de alimentaţie publică iar transferul către persoanele care s-au îmbolnăvit s-a făcut prin manipularea alimentelor fără respectarea condiţiilor igienico-sanitare. Acestea sunt primele concluzii ale anchetei efectuate de DSP şi DSVSA Alba, făcute publice marţi, într-o conferinţă de presă.

Sancţiunile au fost pe măsură: o amendă în valoare de 15.000 de lei de la DSP Alba, o altă amendă în valoare de 7.000 de lei de la DSVSA şi suspendarea activităţii blocului alimentar până la stabilirea cu certitudine că pericolul de infecţie a fost eliminat în totalitate.

”Pacienţii au fost primiţi şi consultaţi în secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Alba, la Spitalul din Cugir, Sebeş şi Aiud. Meniul a fost preparat în blocul alimentar al unităţii. Au fost recoltate probe alimentare de către inspectorii DSP şi DSV din toate produsele. S-au recoltat probe de scaun, exudate faringiene, atât de la personalul restaorantului şi laboratorul de cofetărie precum şi teste de sanitate şi probe de apă din unităţi. Rezultatele au fost: 8 pacienţi internaţi la Secţia de Boli Infecţioase Alba şi un pacient neinternat au prezentat culturi pozitive, iar 5 angajaţi ai unităţii au prezentat de asemenea culturi pozitive, cu salmonella de factor O9. Rezultatele testelor sanitare au arătat o încărcătura microbiană neadmisă. Având în vedere cele de mai sus, s-au aplicat măsuri conform: amendă contravenţională persoană juridică în valoare de 15.000 lei conform HGO 857/2011 art 43 lit. b şi suspendarea activităţii în blocul alimentar al restaurantului până la remedierea deficienţelor constantate”, a spus directorul DSP Alba, Horea Timiş

Potrivit purtătorului de cuvânt DSVSA Alba, Delia Oltean, ”din produsele alimentare care au fost servite la masa festivă şi au fost analizate la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, la o parte dintre acestea au fost izolaţi germeni specifici din genul salmonella. Tulpini izolate au fost expediate la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Salmonella din Alimente din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti. Rezultatele au fost comunicate DSVSA Alba. Germenii izolaţi au fost de salmonella de factor O9”.

Măsuri dispuse de inspectorii din cadrul DSVSA Alba:

- suspendarea activităţii în blocul alimentar până la finalizarea anchetei

- igienizarea şi dezinsecţia microspatiilor şi echipamentelor de lucru şi confirmarea eficienţei acestor acţiuni prin efectuarea testelor de sanitaţie care să certifice eliminarea oricărui risc de contaminare pentru sănătatea publică

Peste 60 de persoane din cei 169 de invitaţi la o nuntă organizată joi, 31 iulie, la un restaurant de la ieşirea din Alba Iulia au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară.  Au ajuns la spital persoane din Alba Iulia, Cugir, dar şi alte localităţi din judeţ şi din ţară, cel puţin un membru din personalul localului, mirii şi naşa.

La Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia au fost internate 15 persoane care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, iar la Cugir încă 7 persoane. În total 22 de pacienţi, dintre cei 63 care s-au prezentat la consultaţii, au necesitat internarea. Hotelul şi restaurantul Astoria de pe DN1, aflat pe teritoriul comunei Sântimbru, aparţine grupului de firme Florea Grup, patrona de fraţii David şi Marcel Florea.

Zeci de persoane din Alba şi alte judeţe internate în spital cu toxiinfecţie alimentară după o nuntă

Cifrele infracţionalităţii din Alba: aproape 2000 de persoane cercetate în primele şase luni din 2014

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite