Afaceristul italian suspectat de legături cu mafia, arestat preventiv la Curtea de Apel Alba Iulia. Ariganello Pasqualino va fi predat autorităţilor din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a admis luni, 26 februarie, cererea autorităţilor din Italia şi a decis arestarea preventivă a omul de afaceri Ariganello Pasqualino urmărit internaţional cu mandat european de arestare pentru o condamnare la 9 ani, 3 luni şi 29 de zile de închisoare.

Instanţa a schimbat data procesului, care ar fi urmat să aibă loc în 5 martie 2018, magistratul considerând că există suficiente înscrisuri la dosar pentru a se putea pronunţa o decizie. Mandatul de arest a fost emis pentru o perioadă de 15 zile, din 26 februarie şi până în 12 martie, timp în care italianul va fi predat autorităţilor din ţara de origine.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare a persoanei solicitate, A.P. (cetăţean italian cu reşedinţa în Alba Iulia) şi  arestarea preventivă a persoanei solicitate pe o durată de 15 zile începând cu data de 26.02.2018 şi până la data de 12.03.2018, în vederea predării către autorităţile judiciare ale statului solicitant, Italia. Împotriva persoanei solicitate A.P., de 62 de ani, autorităţile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare la data de 23.01.2018 întrucât acesta este condamnat în Italia, la o pedeapsă de 9 ani, 3 luni şi 29 de zile (pedeapsă cumulată) şi la o altă pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor economice şi financiare, prevăzute de art.  216 şi art. 219 din Legea falimentului italian. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă”, se afirmă întrun comunicat de presă al Curţii de Apel.

Judecătorul a precizat că la dosar există o sentinţă de contopire a pedepselor primite de afaceristul italian în 3 dosare, în care a fost judecat pentru infracţiuni economice. Iniţial, avocatul şi italianul au cerut instanţei să lase judecata dosarului pentru data de 5 martie, până când avocaţii angajaţi de Pasqualino în Italia ar fi avut posibilitatea să vadă dosarul şi să iniţieze procedurile de revizuire a pedepsei. Judecătorul nu a fost de acord şi a decis că o eventuală cerere de revizuire nu are legătură cu mandatul europen de arestare pus în discuţie.

Avocatul acestuia din România a solicitat respingerea cererii de predare a omului de afaceri, pe motiv că acesta nu a beneficiat de un proces corect şi echilibrat în Italia, neavând posibilitatea să se apere, în condiţiile în care a fost judecat şi condamnat în lipsă. A mai completat că este bolnav şi că are afaceri în România pe care trebuie să le administreze. Infracţiunile pt care a fost condamnat Ariganello Pasqualino în Italia (bancrută frauduloasă, insolvenţă frauduloasă şi deturnare de fonduri) au avut loc înainte de anul 2000, iar ultima sentinţă de condamnare a fost pronunţată în 2009. 

Cetăţeanul italian îşi are reşedinţa la Alba Iulia din anul 2001. Pasqualino a afirmat că toate aceste probleme le poate rezolva de aici, din România, chiar şi în arest la domiciliu, măsură impusă de instanţă din data de 6 februarie, acesta solicitând să nu fie arestat preventiv şi predat autorităţilor din Italia. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă. În Alba, italianul are afaceri în domeniul construcţiilor. În 2007, firma acestuia -  Trustul de Construcţii Industriale SRL a achiziţonat ”ruinele” fostei fabrici Refractara din Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, din care a achitat efectiv doar 2 milioane de euro. Ulterior, firma a intrat în insolvenţă.

Presa din Italia a scris despre Ariganello Pasqualino că ar fi avut, în trecut, legături cu oraganizaţia mafiotă ”Ndragheta dei Pesce”. De asemenea, ziarele italiene au precizat că omul de afaceri ar fi fost declarat mort de familia sa. La un termen anterior al procesului de la Curtea de Apel, fiul omului de afaceri a depus la dosar un înscris potrivit căruia acesta nu era declarat mort de către familie în Italia.

Minuta deciziei de la Curtea de Apel: ”Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în dosar nr. 954/II/5/2018 din 06.02.2018 În temeiul art. 107 al. 1 din Legea nr. 302/2004 modificată, dispune punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 23.01.2018 în dos. nr. SIEP 681/2009 de Procuratura Republicii de pe lângă Tribunalul din Modena, pe numele persoanei solicitate ARIGANELLO PASQUALINO, şi predarea acesteia către autoritatea judiciară competentă din Italia. Constată că persoana solicitată ARIGANELLO PASQUALINO nu a renunţat la drepturile conferite de regula specialităţii şi nu este de acord cu predarea. În baza art. 101 alin. 5 lit. a din Legea nr. 302/2004 dispune arestarea provizorie în vederea predării a persoanei solicitate ARIGANELLO PASQUALINO, pe o perioadă de 15 zile, începând cu data de 26.02.2018 şi până la data de 12.03.2018. Revocă măsura arestului la domiciliu luată faţă de persoana solicitată ARIGANELLO PASQUALINO prin încheierea din data de 06 februarie 2018 şi menţinută prin încheierea din data de 20 februarie 2018 până la data de 26 februarie 2018. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 26.02.2018.”  

Citiţi şi:

Afacerist italian controversat, arestat la Alba Iulia pentru o condamnare la 9 ani de închisoare în Italia. Cine este Ariganello Pasqualino

 

Afaceristul italian arestat la Alba Iulia fusese declarat mort de familie şi avea legături cu gruparea mafiotă „'ndrangheta”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite