UPDATE România sub Cod galben de ploi. Un bătrân a murit în Prahova, iar în Teleorman a fost emis codul portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploile de noaptea trecută au făcut prăpăd în mai multe zone din ţară
Ploile de noaptea trecută au făcut prăpăd în mai multe zone din ţară

28 de judeţe se află vineri sub incidenţa Codului Galben de ploi, între orele 09.00 - 23.00. Meteorologii avertizează că aproape în toată ţara vor cădea precipitaţii însemnate cantitativ, care vor ajunge şi până la 60 de litri pe metrul pătrat, va fi vânt puternic şi grindină. De asemenea, mai multe cursuri de apă se află sub avertizare de inundaţii.

UPDATE Un sector din râul Teleorman este sub cod portocaliu de inundaţii până la ora 3.00 sâmbătă dimineaţă, potrivit unei avertizări a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor. Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, INHGA avertizează că se pot produce depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râul Teleorman, sectorul Tătăreşti-confluenţă cu râul Vedea, în judeţul Teleorman.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne a emis un comunicat în care a anunţat că, în urma atenţionărilor meteorologice, Centrul operaţional de comandă de la nivelul Guvernului şi Centrul operativ de la nivelul MAI au monitorizat situaţia la nivel naţional şi au mobilizat "peste 200 de forţe în teren, majoritatea pompieri şi militari". Conform comunicatului, în cursul zilei de vineri structurile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă au intervenit în 41 de situaţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice din judeţele Botoşani, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Vaslui şi Vrancea. MAI anunţă că nu au fost înregistrate localităţi sau persoane izolate.

UPDATE Meteorologii au emis averizări Cod portocaliu de scurtă durată. Astfel, între orele 13.00 - 14.00 se află sub Cod portocaliu judeţul Botoşani, inclusiv localităţile Darabani, Săveni şi Dorohoi. Se vor semnala cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi local 35 - 40 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, care trecător vor avea aspect de vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice.

De asemenea, se află sub Cod portocaliu de furtuni şi judeţele Vrancea şi Bacău, între orele 12.50 - 14.00, unde se vor semnala cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi local 35 - 40 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, care trecător vor avea aspect de vijelie, grindină,frecvente descărcări electrice.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), zeci de râuri din 30 de judeţe se află, începând de vineri, ora 13.00 până sâmbătă la ora 16.00, sub cod galben de inundaţii.

Atenţionarea Cod galben de inundaţii vizează râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb - cursuri superioare şi mijlocii (judeţele Cluj, Bihor, Hunedoara şi Arad), Bega Veche, Bega superioară, Timiş superior şi mijllociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii Mureşului inferior din judeţele Hunedoara şi Arad, Drincea, Desnăţui, Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Olt, Vedea-bazin superior amonte de staţia hidrometrică Văleni şi afluenţii săi (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), afluenţii Argeşului din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu, afluentii Ialomiţei din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa, Buzău şi afluenţii săi din judeţele Covasna şi Buzău, Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi).

UPDATE Sute de gospodării din 12 localităţi ale judeţului Dâmboviţa au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele 12 ore, iar locuitorii din 32 de localităţi au rămas fără energie electrică după ce vântul puternic a doborât copaci sau a provocat avarii în reţeaua de alimentare.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, trei oraşe şi opt comune au fost afectate de inundaţii ca urmare a ploilor torenţiale din ultimele ore, apa intrând în sute de gospodării. Cea mai afectată este comuna Dărmăneşti, unde sunt inundate 200 de curţi şi grădini, iar pompierii intervin pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate, transmite Mediafax.

Un bătrân a murit în Prahova

Un bătrân de 76 de ani din judeţul Prahova a murit după ce a fost luat de viitură. Bărbatul a fost găsit într-un canal colector din gospodăria sa, după ce pompierii prahoveni au fost solicitaţi să intervină, vineri, în jurul orei 02.42, pentru a-l căuta.

De asemenea, furtuna din noaptea de joi spre vineri a provocat pagube în mai multe localităţi din Prahova.

La Bilciureşti, apa a intrat în 70 de gospodării şi a inundat patru case, la Finta au fost inundate 30 de curţi şi şase case, iar la Vlădeni alte 30 de curţi sunt inundate. În toate aceste localităţi pompierii continuă să desfăşoare, vineri, operaţiuni de evacuare a apei.

Cod galben de ploi în 28 de judeţe

După ora 9, până seara la ora 23, Codul galben va viza toată partea de nord şi centrul ţării şi va include 28 de judeţe. 

„Pe parcursul zilei de joi, 11 iulie, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de nord a ţării şi în zona de munte. Vor fi averse ce vor avea caracter torenţial, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp”, potrivit ANM.

De altfel, noaptea trecută peste 30 de gospodării din Gorj au fost inundate în urma unei ploi torenţiale. Pompierii au luptat mai bine de trei ore să scoată apa din casele şi beciurile oamenilor. Probleme au fost şi în Argeş, Olt şi Vâlcea, unde străzile au fost acoperite cu apă iar grindina a spart geamurile mai multor case şi a distrus solariile cu legume.

Meteorologii spun că în Crişana, Banat, Oltenia şi în zonele de munte a plouat torenţial joi spre vineri noapte. Cantităţile de apă au ajuns până la 60 de litri pe metrul pătrat. Şi în Capitala a fost a fost furtună pe parcursul nopţii. 

Cod de inundaţii până la ora 15.00

Totodată râuri din 16 judeţe se află sub avertizare Cod galben de inundaţii până la ora 15.00.

Astfel, vor fi sub cod galben râurile din bazinele hidrografice: Timiş superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii Mureşului inferior din judeţele Hunedoara şi Arad, Drincea, Desnăţui, Jiu superior şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului din judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Olt, Vedea-bazin superior amonte s.h. Văleni şi afluenţii săi (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, afluenţii Ialomiţei din judeţele Dâmboviţa şi Prahova, Buzău şi afluenţii săi din judeţele Covasna şi Buzău.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în zonele de deal şi munte, din judeţele Arad, Alba, Bihor, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Vrancea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri, se mai spune în atenţionare.

Pentru sâmbătă şi duminică meteorologii anunţă vreme frumoasă, cu temperaturi ce vor ajunge la 27 de grade Celsius la munte şi 31 la câmpie.

Pe aceeaşi temă:

PROGNOZĂ Vremea pe 3 luni. În această vară vom avea parte de temperaturi ridicate şi de secetă

În următoarele trei luni, valorile termice din sud-estul şi vestul ţării se vor încadra peste limitele normale iar în restul regiunilor acestea vor fi, în general, apropiate de normalul perioadei. Potrivit estimărilor meteorologice pentru intervalul iulie – septembrie precipitaţiile vor reduse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite