UPDATE Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din sudul ţării. O persoană din Teleorman a fost salvată din calea apelor, un copil este dat dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 20 de judeţe din ţară au fost cuprinse de inundaţii, cel mai afectat fiind judeţul Teleorman, acolo unde specialiştii continuă căutările unui copil care a fost dat dispărut miercuri dintr-o localitate. Hidrologii au prelungit, până vineri la ora 24.00, avertizarea de Cod portocaliu de inundaţii emisă pentru mai multe râuri din sudul ţării.

UPDATE 150 de localităţi  din 18 judeţe au fost afectate de inundaţii, 168 de locuinţe fiind inundate, cele mai multe, respectiv 105, fiind din Teleorman – în localităţile Beuca, Orbeasca, Peretu şi Plosca. 

În toate cele 18 judeţe au fost inundate 1.966 de anexe gospodăreşti şi 77 de beciuri şi subsoluri. 

Circulaţia se desfăşoară normal pe toate drumurile naţionale şi pe autostrăzi. Cinci drumuri judeţene sunt inundate, iar pe alte 15 drumuri judeţene circulaţia este restricţionată.

De asemenea, 46 de persoane sunt în continuare cazate în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi, care le-au asigurat acestora alimente, apă şi bunuri de strictă necesitate. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, în cursul acestei dimineţi erau evacuate 76 de persoane, dar între timp 30 dintre acestea s-au putut întoarce la casele lor. 

Mai mult, în Teleorman, judeţul cel mai afectat de inundaţii, trei subofiţeri au salvat o persoană de 43 de ani care fusese luată de apă.

Specialiştii au continuat şi astăzi căutările copilului care a fost dat dispărut ieri dintr-o localitate din Teleorman.

În Beuca, judeţul Teleorman, 45 de persoane sunt izolate, iar la ele nu se poate ajunge decât cu bărci.

De asemenea, în judeţul Dolj, trei persoane au fost salvate cu ajutorul unor bărci pneumatice.

Peste 2.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri intervin în zonele afectate de inundaţii. Aceştia dispun de 300 de mijloace tehnice, respectiv autocamioane, buldozere şi motopompe.

În cursul zilei de joi, pompierii mobilizaţi din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea au ajuns în judeţul Teleorman pentru a-i ajuta pe localnicii din zonele afectate de inundaţii. Alte detaşamente de pompieri din judeţele Călăraşi, Dâmboviţa şi Prahova urmează să ajungă şi ele tot ăîn Teleorman.

Îîn zona localităţilor inundate din Teleorman au ajuns miercuri cei de la ISU Bucureşti care acţionează în prezent în localităţile Plosca şi Dobroteşti.

UPDATE Codul portocaliu de inundaţii este menţinut, până vineri la ora 18.00, pe râuri din judeţele Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov, aceeaşi avertizare fiind valabilă, până joi la 18.00, în judeţul Dolj, pe râul Jiu, potrivit hidrologilor.

Astfel, în intervalul joi, ora 13.00 - vineri, ora 18.00, se află sub cod portocaliu râurile Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea pe sector aval confluenţă cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), Teleorman curs inferior (judeţul Teleorman), Neajlov curs mijlociu şi inferior (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu), Glavacioc (afluent al Neajlovului - judeţul Giurgiu) şi Sabar curs inferior (judeţele Giurgiu şi Ilfov), potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Joi, în intervalul 13.00 - 18.00, râul Jiu (sector îndiguit) este tot sub cod portocaliu, în judeţul Dolj, pe sectorul Răcari - Podari. După ora 18.00, râul Jiu va trece, în acest sector, pe atenţionare cod galben.

INHGA mai precizează că sub cod galben se află, în intervalul joi, ora 13.00 - vineri, ora 18.00, râurile din bazinele hidrografice Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu pe sector aval confluenţă Motru (judeţul Dolj), Teslui ( judeţele Dolj şi Olt), Vedea pe sectorul aval Văleni - amonte confluenţă Teleorman (judeţul Teleorman), Teleorman curs mijlociu (judeţul Teleorman).

Până la ora 14.30, Dobrogea se află sub Cod galben de ceaţă. Specialiştii au anunţat că vizibilitatea va scădea local 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

În această dimineaţă, până la ora 10.00, a fosîn vigoare o avertizare de Cod galben de ceaţă valabil pentru judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Argeş, Vrancea şi Galaţi. 

Vizibilitatea a fost redusă local sub 200 de metri şi izolat sub 50 metri pe drumurile naţionale şi europene aferente şi pe autostrada A2.  

image


Captură meteoromania.ro

Treisprezece localităţi, afectate de inundaţii în judeţul Giurgiu

Treisprezece localităţi sunt afectate de inundaţii în judeţul Giurgiu, unde 3.800 de hectare de teren au fost acoperite de ape, iar patru drumuri sunt închise circulaţiei, arată ultimul bilanţ dat publicităţii joi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Este vorba de localităţile Iepureşti, Călugăreni, Singureni, Vânătorii Mici, Roata de Jos, Crevedia Mare, Bulbucata, Bucşani, Clejani, Letca Nouă, Comana, Hotarele şi Mihăileşti, scrie Mediafax.

În Mihăileşti s-au produs primele inundaţii în noaptea de miercuri spre joi, în această comună câteva anexe gospodăreşti şi un drum fiind acoperite cu ape în urma ploilor torenţiale.

Bilanţul inundaţiilor arată că joi dimineaţă în judeţul Giurgiu sunt inundate 3.800 de hectare de teren, respectiv 1.451 hectare de teren agricol, 1.513 hectare de păşune şi 836 hectare de pădure.

De asemenea, au fost inundate 141 de curţi şi grădini, trei podeţe şi mai multe drumuri, joi dimineaţă fiind închise circulaţiei DJ 412 C-– Podul Pescari, DC 191 Vadu Lat - Angheleşti, DC 105 Iepureşti - Chirculeşti şi DC 139 Bulbucata - Teişori. Inundaţii s-au produs şi pe alte tronsoane de drum, însă pe acele şosele se poate circula.

În localităţile Călugăreni şi Roata de Jos sunt fântâni inundate, iar apa potabilă este distribuită oamenilor de către autorităţi. După retragerea apelor, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică vor analiza calitatea apei din fântâni şi le vor dezinfecta.

În comuna Bulbucata, autorităţile au intervenit pentru ridicarea a două diguri de pământ cu lungime totală de 50 metri, iar localnicii şi cei de la comitetul pentru situaţii de urgenţă au pus 220 de saci de nisip pentru a apăra cinci gospodării care au grădinile parţial inundate şi unde efectele inundaţiilor riscau să se amplifice.

Pompierii, ajutaţi de jandarmi şi membri ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, au intervenit în unele dintre localităţile afectate pentru a lărgi canalele de scurgere şi pentru evacuarea apei din rigole.

Judeţul Giurgiu se află sunt avertizare cod galben pentru râurile mici din bazinul inferior al Argeşului şi cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice ale râurilor Neajlov şi Sabar. Joi dimineaţă, nivelul râurilor Dâmbovnic şi Sabar este în staţionare, în timp ce pe Neajlov şi Glavacioc se înregistrează uşoare creşteri.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO În următoarele două săptămâni temperaturile vor fi scăzute, dar încă nu vine gerul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza meteo valabilă pentru perioada 8 – 21 decembrie, potrivit căreia, valorile termice se vor situa sub valorile normale ale perioadei. De asemenea, după data de 10 decembrie, şansele de precipitaţii vor scădea.

Prognoza meteo pentru această iarnă. Unde va ninge cel mai mult

În această iarnă vom avea parte de un regim termic apropiat de cel normal în această perioadă, cu precipitaţii mai scăzute în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei pentru următoarele trei luni, publicată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite