STUDIU Ţigările obişnuite nu trebuie înlocuite cu cele electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigările electronice sunt nocive, potrivit medicilor FOTO Shutterstock
Ţigările electronice sunt nocive, potrivit medicilor FOTO Shutterstock

Ţigările obişnuite nu trebuie înlocuite cu ţigările electronice, asta pentru că aburul emis de acestea din urmă conţine substanţe periculoase pentru sănătate. Metilcicopentanul şi alfa Ionona sunt doar două dintre aceste substanţe, care pot provoca de la alergii la astm şi chiar probleme de respiraţie.

„Orice ţigară electronică are nicotină, iar ceea ce caută un fumător la un produs este drogul, adică nicotina, extrem de toxică pentru organismul uman. Încă nu au trecut 20 de ani ca să ne dăm seama dacă ţigările electronice produc cancer, dar ne aşteptăm la acest lucru, mai ales că în aerosolii emanaţi de ţigara electronică se regăsesc substanţe cancerigene”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat. 

Potrivit acesteia, simptomele cu care pacienţii ajung la medic după folosirea ţigării electronice sunt tusea şi hiperactivitatea bronşică. „Îşi expun aparatul respirator unei iritaţii şi unor factori agresivi. Într-adevăr, fumătorilor înrăiţi care ne cer ajutorul le este greu să renunţe la gest. E firesc, pe de-o parte, ca ei să vadă dispozitivul electronic ca fiind cel mai la îndemână. Ideea e ca omul să nu se amăgească şi să priceapă că nu există ţigară sănătoasă. Şi, spre deosebire de ţigările clasice, a căror compoziţie o cunoaştem, experţii nu ştiu în momentul de faţă ce conţine acel lichid din ţigara electronică”, a completat pneumologul. 

Medicii recomandă rar folosirea ţigării electronice

În foarte rare situaţii, medicii le-au recomandat pacienţilor să utilizeze ţigara electronică. Dar s-a dovedit că după câteva zile, aceştia au renunţat la dispozitivul electronic. „Din punctul meu de vedere, nocivitatea este chiar mai mare decât la ţigara obişnuită. În primă fază, pacienţii spun că deşi e mai scumpă, vor ţigară electronică, dar renunţă repede. Dacă vrei să te laşi de fumat, trebuie să tai coada pisicii, să te laşi dintr-o dată. Nu poţi să o faci cu jumătăţi de măsură”, a declarat şi profesorul Constantin Marica, pneumolog la Institutul Marius Nasta din Capitală. 

Dintre ţările europene, cei mai mari promotori ai ţigării electronice sunt medicii din Marea Britanie. „Dar la ei situaţia este particulară. S-au luat măsuri foarte drastice privind fumatul. Britanicii luptă împotriva fumatului din anul 2000, au interzis consumul de tutun în locuri publice şi au consilieri în renunţarea la fumat nu doar din rândul medicilor. La ei, fumătorii care au rămas sunt exclusiv fumători înrăiţi”, a conchis Magdalena Ciobanu. 

Europenii mor pe capete din cauza fumatului

În curând, graţie unei directive europene, specialiştii de la noi vor şti şi care sunt substanţele care se regăsesc în ţigările electronice comercializate pe piaţă. „Totul va fi la vedere, pe etichetă”, arată experţii. 

Datele oficiale arată că 700.000 de cetăţenii ai Uniunii Europene (UE) mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun şi aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de ţări ale UE suferă de boli generate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societăţilor şi sistemelor de asistenţă medicală. Costul anual estimat, legat de consumul de tutun, pentru economia europeană, depăşeşte de o jumătate de trilion de euro (500 de miliarde de euro) sau aproximativ 4,6% din PIB-ul UE. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite