Sondaj: Percepţii publice asupra pandemiei COVID-19. Doar 30% dintre români s-ar vaccina împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 10-20 decembrie, când deja au apărut informaţii oficiale despre primele vaccinuri împotriva virusului SARS-CoV-2 şi despre faptul că în prima parte a anului 2021 se va demara campania de vaccinare a populaţiei şi în România. Cei mai mulţi dintre români au spus că sunt în continuare îngrijoraţi de pandemie şi că nu şi-ar dori o nouă carantină generală.

Avangarde a realizat un sondaj de opinie în perioada 10-20 decembrie, pe un eşantion de 900 de oameni, având o marjă de eroare de +-3,2%. Metoda folosită a fost cea telefonică (CATI). 

Astfel, conform studiului, 63% dintre români sunt în continuare îngrijoraţi de pandemia de COVID-19, şi doar 34% spun că nu sunt foarte îngrijoraţi, în timp ce 2% nu pot aprecia, iar 1% nu au un răspuns. 

Totodată, 70% dintre respondenţi au spus că nu ar fi de acord cu o nouă decizie de carantină totală pentru a ne proteja de pandemia de COVID-19 şi doar 16% ar fi de acord cu o astfel de măsură.

De asemenea, ţinând cont că deja au apărut informaţii oficiale despre primele vaccinuri împotriva virusului COVID-19 şi de faptul că în prima parte a anului 2021 se va demara campania de vaccinare a populaţiei şi în România, 30% dintre cei care au răspuns au spus că ar fi cu siguranţă de acord să se şi vaccineze anti-COVID, 29% au răspuns că nu se vor vaccina şi alţi 29% dintre respondenţi nu s-au decis încă.

Acesta, deşi la următoarea întrebare, 38% dintre respondenţi au indicat că în general sunt o persoană pro vaccinare, 25% neavând o poziţie clară, nefiind interesaţi şi 20% au spus că în general nu s-ar defini ca persoane pro vaccinare.

Totodată, pentru români, pandemia COVID-19 este un motiv pentru care:

  • 37% consideră nu trebuie să petreacă Revelionul în altă parte decât acasă, iar 48 % nu cred că pandemia este un motiv pentru a face asta,
  • 32% cred că nu trebuie să meargă în vizită de Crăciun la familie sau prieteni, iar pentru 54% nu este pandemia un motiv să evite astfel de vizite,
  • 32% cred că nu trebuie să participe la Slujba de Crăciun, în timp ce 52% consideră că aceasta nu e un un motiv care să îi impidice să participe la această Slujbă,
  • 28 %  cred că nu trebuie să invite acasă de Crăciun rude şi prieteni, iar 59% clar nu consideră că nu ar trebui să facă asta.

Iar în ceea ce priveşte o eventuală măsură care ar viza închiderea bisericilior de Crăciun, 72% nu ar fi de acord, 17% nu au răspuns şi doar 11% ar fi „pentru”.

Totodată 51% dintre respondenţi consideră că politicul şi instituţiile statului au cea mai mare vină pentru modul în care a evoluat pandemia COVID-19 în România şi pentru numărul mare de cazuri, şi doar 17% cred că de vină ar fi cetăţenii.

Iar la întrebarea dacă au avut vreun caz COVID-19 în familie (soţ, părinţi, copii) -  50% au indicat că nu au un răspuns, 39% au spus că nu au avut şi doar 11% dintre respondenţi au avut un caz de COVID-19 în rândul familii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite