SONDAJ Bugetul românilor pentru masa de Paşte de anul acesta este mai mare decât în anii precedenţi

0
0
Românii spun că bugetul pe care îl au la dispoziţie pentru Paşte este mai mare decât în anii anteriori FOTO Adevărul
Românii spun că bugetul pe care îl au la dispoziţie pentru Paşte este mai mare decât în anii anteriori FOTO Adevărul

Românii spun că banii pe care îi au la dispoziţie pentru masa de Paşte din acest an sunt mai mulţi decât în anii precedenţi. Prin urmare, perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Paşte le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii patru ani - 38% în 2013 faţă de 22% în 2011.

Datele sunt extrase dintr-un sondaj realizat în perioada 24-25 aprilie de Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de persoane cu vârste de cel puţin 18 ani.

Acelaşi studiu arată că 5% dintre români spun că de Paşte se sărbătoreşte nu Învierea lui Iisus, ci naşterea acestuia, iar 85% dintre cei intervievaţi au explicat că participă, în mod obişnuit, la slujba de Înviere. Trei sferturi dintre respondenţi vor merge, şi în acest an, la acestă slujbă, mai puţini (59%) fiind cei care obişnuiesc să meargă la biserică în ziua de Paşte, conform aceleiaşi cercetări.

O treime dintre români spun că în zona în care locuiesc există obiceiuri tradiţionale de Paşti, mai relevă sondajul.

În acest context, peste trei sferturi dintre respondenţi (78%) spun că vor merge, în acest an, să ia Paşti. De asemenea, unul din cinci respondenţi s-a spovedit deja, 40% susţin că urmează să o facă, iar 39% recunosc că nu practică acest obicei.

Aproape 70% dintre români ţin post

Cercetarea mai arată că aproape 70% dintre români ţin post: 9% declară că ţin tot Postul Paştilor, 45% recunosc că obişnuiesc să postească doar în zilele de miercuri şi vineri, iar 14% vor să postească în Vinerea Mare. Procentul celor care susţin că nu obişnuiesc să ţină post, 29%, este în uşoară creştere faţă de anii precedenţi.

Cercetarea a vizat şi meniul românilor de Paşte. Astfel, 43% dintre respondenţi spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, iar 45% consumă miel cu ocazia Paştilor. Totodată, 42% intenţionează să cumpere miel în acest an. Peste 20% dintre cei chestionaţi vor cheltui pentru mielul din acest an între 200 şi 249 de lei, iar 14%, peste 300 de lei.

De Paşte, cea mai consumată băutură este vinul de casă (48%), urmată de bere (15%) sau ţuică (9%). Pe de altă parte, 16% dintre cei chestionaţi susţin că în familia lor, de Paşti, nu se consumă băuturi alcoolice, arată sondajul.

Peste 90% dintre români vor vopsi ouă şi în acest an

Marea majoritate a respondenţilor, mai precis 95%, vopsesc şi în acest an ouă pentru Paşte, iar în privinţa desertului, peste 67% spun că vor face prăjituri cu această ocazie.

Cadouri pentru cei dragi vor cumpăra 50% dintre respondenţi, în timp ce 49% spun că nu vor face acest lucru. Aproape jumătate dintre respondenţi (48%) cred că, în acest an, cadourile vor fi mai modeste decât în alţi ani.

Mai mult de o treime dintre respondenţi spun că obişnuiesc să doneze bani sau să ajute persoane nevoiaşe cu prilejul sărbătorilor, peste jumătate dintre ei spun că fac uneori acte caritabile de acest tip, iar 11% spun că nu au niciodată acest obicei. 67% dintre participanţii la studiu declară că în acest an vor face acte caritabile

Potrivit studiului, un sfert dintre români au concediu de Paşte în acest an, însă doar 6% spun că vor pleca într-o excursie cu această ocazie, 73% vor sta acasă, iar 16% vor sta acasă, dar vor merge şi în vizite. Dintre cei care nu stau acasă în zilele de sărbătoare, jumătate merg în vizite la prieteni sau rude, 19% merg la o pensiune sau la un hotel din ţară, 10% merg în vizită la rude sau prieteni din străinătate, iar 6% îşi vor petrece sărbătorile la un hotel sau la o pensiune din străinătate.

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite