Ponta: Guvernul modifică, miercuri, HG privind premierea sportivilor medaliaţi la Jocurile Paralimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că în şedinţa Guvernului de miercuri se va adopta modificarea HG din 2007, în aşa fel încât sportivul medaliat la Jocurile Paralimpice de la Londra, Eduard Carol Novak, să aibă un premiu identic cu sportivii care au luat medalia de aur la Jocurile Olimpice.

"Era o problemă legislativă pe care miercuri o rezolvăm în şedinţa de Guvern", a spus Ponta, la Realitatea TV.

În prezent, HG nr. 1447 din 28 noiembrie 2007 privind aprobarea normelor financiare pentru activitatea sportivă stipulează, la capitolul 5, că "un medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice poate fi recompensat cu suma de 35.000 de lei de către ANST, în timp ce o medalie de argint e recompensată cu 20.000 de lei". ANST poate aproba suplimentarea cu sută la sută a premiului, potrivit aceloraşi norme.

Eduard Carol Novak a obţinut o medalie de aur, în proba de urmărire pe velodrom, şi una de argint, la contratimp pe şosea în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra.

Pe de altă parte, referitor la chestiunea privind sumele restante faţă de sportivii CS Dinamo medaliaţi la JO din 2008, premierul Victor Ponta a precizat că situaţia va fi rezolvată.

Întrebat, în legătură cu atleta Constantina Diţă, când ar putea primi suma restantă, Ponta a spus: "Imediat ce clubul Dinamo şi Ministerul de Interne finalizeză toată încurcătura birocratică în care stau de 4 ani. Eu, de la bugetul de stat şi prin Ministerul de Finanţe, sunt gata să-i ajut, cu o sigură condiţie, să rezolve toate aceste circuite birocratice, pe care nu le-au rezolvat în 2008 şi, iată, le rezolvăm noi în 2012. Din punctul meu de vedere, şi luna aceasta".

La mijlocul lunii iulie, atleta Constantina Diţă, medaliată cu aur la maratonul olimpic de la Beijing, şi antrenorul său, Vali Tomescu, i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îl roagă pe acesta să rezolve problema premiilor neplătite de CS Dinamo pentru rezultatele pe care le-au obţinut la ediţia JO de acum patru ani.

Diţă, medaliată cu aur la Beijing, a primit doar 7.000 de euro din cei 35.000 de euro pe care trebuia să-i încaseze de la clubul "alb-roşu". În această situaţie se află mai mulţi sportivi şi antrenori de la CS Dinamo cu rezultate bune la JO de la Beijing, amintește Mediafax.

Răspunzând acestei solicitări, premierul Victor Ponta a promis, în cadrul unei întâlniri cu conducerile ANST, COSR, ANAD, Ministerului Educaţiei şi cu reprezentanţi ai federaţiilor sportive, că Guvernul va plăti premiile restante sportivilor dinamovişti medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Beijng, din 2008.

Şeful Guvernului a cerut atunci o solicitare scrisă în acest sens: "Vă ajut să plătiţi această datorie, de fapt e vorba de Ministerul de Interne. Nu e normal, ne facem de râsul lumii să avem datorii la primele campionilor din 2008. Vă ajut, dar vă rog să-mi faceţi o hârtie pe care să mi-o transmiteţi!".

Preşedintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, că a fost înştiinţată de către Ministerul Finanţelor Publice, că sumele restante pentru premierea sportivilor medaliaţi la Jocurile Olimpice din 2008 s-au prescris şi nu mai pot fi acordate după patru ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite