Poliomielită la graniţa României. OMS: „Nu mai refuzaţi vaccinarea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alertă maximă în Europa. Specialiştii în sănătate publică din Europa sunt îngrijoraţi după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat două cazuri de poliomielită în Ucraina, la doi copii care au simptome specifice acestei patologii, respectiv paralizie.

Cei doi micuţi, unul de patru ani şi altul de zece, au fost depistaţi de specialişti în Ucraina, aproape de graniţa cu România. Oficialii români susţin, însă, că nu sunt motive de îngrijorare şi că riscul ca poliomielita să apară la noi în ţară este scăzut. 

Însă atrag atenţia că acoperirea vaccinală împotriva acestei maladii în Ucraina este de doar 40%, iar direcţiile de sănătate publică din Satu Mare şi Maramureş au luat măsuri suplimentare, susţine doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România. 

Poliomielita se întâlneşte în zonele de conflict 

Conform acestuia, poliomielita este o boală infecţioasă gravă, care a fost eradicată în Europa încă din anul 2002 şi care duce la distrugeri ale sistemului nervos şi la paralizie infantilă, fiind afectaţi în special copiii sub cinci ani. În cazul celor doi copii, însă, este vorba de o mutaţie a unui virsul al poliomielitei într-un vaccin. 

„Virusul sălbatic care creează poliomielita adevărată se întâlneşte în zonele de conflict. Europa a scăpat de poliomielită încă din anul 2002. În prezent, cei doi copii ucraineni sunt spitalizaţi, ei au semne de poliomielită cu paralizie. Problema transmiterii apare dacă ai foarte mulţi copii nevacciaţi, cum este la ei. Concret, suntem în faţa unui virus care a redobândit nişte puteri”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Victor Olsavszky. 

Cum se transmite poliomielita paralitică 

Virusul polio se transmite, cel mai adesea, prin traseul oral - anal, din cauză neglijării spălării mâinilor sau a consumului de apă şi mâncare contaminate. Printre simptomele poliomielitei paralitice se numără slăbirea tuturor muşchilor, constipaţia severă, epuizarea muşchilor, respiraţia îngreunată, apariţia petelor roşii pe piele, tusea slabă, vocea răguşită, paralizia vezicii urinare şi paralizia muşchilor. 

Specialiştii atrag atenţia că poliomielita se poate preveni, prin vaccinare şi o igienă corespunzătoare, dar susţin că nu există vindecare pentru persoanele infectate. În consecinţă, vaccinul VPI (virusul polio inactivat, n.r.) este introdus în calendarul anual de vaccinări, fiind administrat gratuit copiilor. 

În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei, ea este la un nivel sub cel recomandat în România. Mai precis, 86% din copiii din mediul urban şi 83% din cei care trăiesc în rural au fost vaccinaţi împotriva poliomielitei, conform unui raport publicat în februarie 2015 de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Alerta OMS ar trebui însă să-i pună în gardă pe părinţi, completează Olsavszky.  

„Acoperirea vaccinală trebuie să fie de 95%, remarcăm că a scăzut faţă de anul 2014, sunt tot mai mulţi care refuză să-şi vaccineze copiii. Mesajul pentru ei e următorul: Nu mai refuzaţi vaccinarea, riscaţi ca micuţii să se îmbolnăvească”, a spus specialistul în sănătate publică. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite