Nouă judeţe şi Capitala sub Cod portocaliu de caniculă. Cod galben de inundaţii pentru mai multe bazine hidrografice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

România pare să fi scăpat, pentru moment, de temperaturile de 40 de grade Celsius, atenţionarea Cod roşu fiind ridicată. De azi încep ploile şi vijeliile, dar valul de căldură se menţine în Capitală şi în sudul ţării. Nouă judeţe şi Capitala sunt sub cod portocaliu, în timp ce zonele de nord ale Olteniei, Munteniei şi Dobrogei se află sub cod galben.


UPDATE Echipajele Ambulanţei şi ale SMURD au intervenit în ultimele 24 de ore în cazul a peste 100 de persoane cărora li s-a făcut rău pe stradă din cauza caniculei. În Bucureşti, în prima parte a zilei de luni, Serviciul de Ambulanţă a fost solicitat pentru 327 de urgenţe de cod roşu şi galben, peste 80 de intervenţii fiind în locuri publice.

UPDATE Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 11 judeţe, între care Arad, Iaşi, Mureş, Sibiu, Suceava, afectate de ploile abundente şi vântul puternic. În judeţul Sibiu, pompierii au recuperat 12 persoane, între care patru copii, rămase blocate pe o insulă formată în mijlocul râului Avrig.

Valul de căldură va persista luni în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, anunţă ANM.

În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi îndeosebi în zona joasă a judeţului Mehedinţi, precum şi în municipiul Bucureşti, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 şi 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82-84 de unităţi.

În nordul Olteniei, Munteniei şi al Dobrogei, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi.

Specialiştii susţin că stresul termic la care este supus organismul în această perioadă este unul major. De altfel, canicula a făcut deja şase victime la nivel naţional. Şase persoane au murit din cauza caniculei, sub privirile neputincioase ale medicilor, care nu i-au putut salva de la moarte. 

„În momentul în care apar variaţii de 8-10 grade Celsius, organismul depune eforturi mari pentru a se termoregla. Categoric acest lucru nu rămâne fără urmări. Unele persoane vor prezenta somnolenţă, altele cefalee, altele insomnii. Situaţia poate fi dramatică pentru persoanele cu boli cronice, bătrâni şi copii”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIf).

De asemenea, se menţine avertizarea de vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină, valabilă de duminică, de la ora 18.00, şi până marţi, la ora 6.00, care vizează regiunile vestice, nordice, centrale şi nord-estice ale ţării, precum şi zonele de munte.

Conform meteorologilor, cantităţile de apă vor depăşi izolat 40-50 l/mp.

Cod galben de inundaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni dimineaţa, un cod galben de inundaţii pentru bazinele hidrografice din judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş, valabil de la ora 7.00, până la ora 18.00, fiind posibile depăşiri ale cotelor de inundaţii pe râurile mici.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, INHGA arată că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice Gilort – bazin superior, Lotru, Olteţ – bazin superior, bazinele superioare ale afluenţilor Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac. Drăgăşani, în judeţele Vâlcea, Gorj şi Argeş.

De asemenea, fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare In bazinul hidrografic Latoriţa, potrivit sursei citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite