La ce vârste părăsesc tinerii casa părintească

0
Publicat:

Potrivit datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), fetele au tendința de a părăsi mai devreme casa părintească decât băieții în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene, dar cea mai mare diferență între genuri s-a înregistrat în anul 2021, în România.

Tinerii din România părăsesc mai târziu casa părintească, decât tinerele. Foto: Arhivă
Tinerii din România părăsesc mai târziu casa părintească, decât tinerele. Foto: Arhivă

În anul 2021, în medie, tinerii părăseau casa părintească la vârsta de 27,4 ani, iar tinerele la 25,5 ani, în Uniunea Europeană. Această tendință a fost sesizată în urmă cu un an în toate statele membre ale UE. 

În aceeași ordine de idei, în anul 2021, cea mai mare diferență între genuri, de aproximativ 5 ani, se înregistra în România (25,6 ani pentru tinere faţă de 30,3 ani pentru tineri, o diferență de gen de 4,7 ani) şi Bulgaria (o disparitate de gen de 3,5 ani), față de Suedia (o diferență de gen de 0,4 ani), Danemarca (0,5 ani) şi Irlanda (0,9 ani). 

Totodată, în urmă cu un an, în medie, tinerii părăseau casa părintească după vârsta de 30 de ani în 11 state membre ale UE (Croaţia, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Italia, Malta, Spania, România şi Polonia), în vreme ce în cazul tinerelor sunt doar două ţări, Portugalia şi Croaţia. 

Datele publicate de Eurostat arată că, în 2021, vârsta medie la care persoanele tinere părăseau casa părintească era de 26,5 ani, însă există diferenţe importante între statele membre UE. 

În Portugalia, tinerii pleacă din casa părintească la 33,6 ani, în medie, Croaţia (33,3 ani), Slovacia (30,9 ani), Grecia (30,7 ani) şi Bulgaria (30,3 ani), față de Suedia (19 ani), Finlanda (21,2 ani), Danemarca (21,3 ani) şi Estonia (22,7 ani). 

În ţările din nord şi vest, tinerii părăsesc casa părintească mai devreme, în timp ce în sud şi est, mai târziu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite