Joburi bine plătite, fără candidați. Medicina și Dreptul nu mai sunt în top. Ce vor tinerii, de fapt

0
Publicat:

Preferințele tinerilor s-au schimbat considerabil în ultimii ani în ceea ce privește cariera. Dacă până acum câțiva ani, în topul preferințelor erau Medicina și Dreptul, unde concurența era acerbă, astăzi, tinerii visează la cu totul alte domenii, unde pot face bani mai ușor.

Candidații au alte preferințe la admitere
Candidații au alte preferințe la admitere

Atunci când e vorba de a alege o facultate, tinerii nu se mai bat pentru un loc la Medicină sau Drept. Adevărul este că sunt dintre cele mai grele facultăți și în general necesită o pregătire temeinică. Astăzi, însă, preferințele candidaților s-au schimbat. Cei mai mulți preferă să dea admitere la Psihologie, care e mai ofertantă după absolvire. „Sigur e un domeniu de viitor, generaţia mea va fi mai deschisă faţă de mersul la psiholog”, a spus un candidat pentru Observator.

De altfel, conform ultimelor date, Psihologia și Limbile Străine sau Informatica au urcat în topul preferințelor.

Vor să fie propriii lor patroni

Cei mai mulţi tineri vor să câştige bani dar şi să fie propriii patroni, aşa că mizează pe cele mai populare domenii, inspiraţi de social media. Chiar şi aşa, suntem în continuare ţara cu cel mai mare abandon universitar din Europa. 

Și Stomatologia prinde tot mai mulți doritori, fiind dintre cele mai căutate domenii. „Dacă o să meargă totul bine, să îmi deschid un cabinet, și poate să nu mai lucrez”, spune un alt candidat la Stomatologie. „Dreptul era pe numărul 1, Psihologie în niciun caz, nu se auzea de așa ceva. Inginerie, politehnică... Fiica mea este studentă în anul 4 la Stomatologie”, spune mama unui viitor medic stomatolog.

Probabil că mirajul banilor făcuți ușor îi îndreaptă pe calea asta, nu știu dacă este cea mai bună, nu știu dacă își vor descoperi pasiunea într-un cabinet de stomatologie sau psihologie”, comentează o altă femeie.

Viorel Jinga, rector UMF Carol Davila, spune că și între studenții mediciniși s-au schimbat preferințele. „Din păcate, doleanțele lor s-au schimbat. Când eram eu rezident se mergea mult pe chirurgie, actualmente se merge pe radiologie, endocrinologie, dermatologie”, explică el.

Afaceri moștenite în familie

Sunt familii care au un venit mediu sau peste mediu, de exemplu la Medicină, predare a afacerilor pe care le-au construit, a clinicilor, a cabinetelor de stomatologie, inclusiv psihologie către generația următoare. După aceea locuri de angajare sunt puține, dar poate moștenesc o afacere în domeniu”, explică Daniela Vişoianu, expert în educaţie.

Foarte mulți dinte tinerii care merg la facultate își aleg un domeniu în care să-și poată deschide o afacere pe cont proprie. „Mama mea a făcut tot Psihologie, este psihoterapeut, are centrul ei și m-a încurajat foarte mult, am intrat și la Drept, să le combin poate. E foarte important să fim în contact cu noi”, spune un alt candidat la Psihologie.

Indiferent de vârstă, toți oamenii vor bani mulți și ușor. Pentru tineri este un deziderat care poate fi atins. Nu aș privi asta că ceva rău sau superficial, ci aș privi că un curaj dat și de vârstă și de începutul de drum”, spune Oana Datki, expert HR. „Ce mi se pare dureros în România e lipsa accesului la orientare în carieră. Sunt tineri în momentul de față în Bucureşti la facultăți de Limbi Străine care habar n-au câți angajatori și-ar da o mână și un picior să îi angajeze, și pe mulți bani”, mai spune ea.

România este în topul ţărilor cu cel mai mare abandon universitar. Patru din 10 studenţi renunţă şi nu mai ajung în al doilea an de facultate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite