DIICOT, despre ajutorul solicitat specialiştilor FBI în cazul Caracal: „Nu este vorba despre o lipsă de încredere în Institutul nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judiciare din România au trimis în Statele Unite probele necesare pentru realizarea expertizei genetice de către specialişti din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) fiindcă Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” nu este omologat să o realizeze extragerea ADN-ul mitocondrial, a precizat, miercuri, procurorul şef al DIICOT Felix Bănilă.

Probele necesare pentru realizarea expertizei genetice de către specialişti din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) în cazul Caracal au fost trimise deja în Statele Unite, rezultatul fiind aşteptat în circa o lună, a precizat ieri şeful DIICOT, Felix Bănilă. 

Autorităţile judiciare din România au trimis către SUA probe de material genetic care vor fi analizate prin extragerea ADN-ului mitocondrial, metodă pe care Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" nu este omologat să o realizeze, a mai explicat Bănilă. „Nu este vorba despre o lipsă de încredere în Institutul nostru, ci pur şi simplu este vorba de faptul că o procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi şi autorităţile din Statele Unite ale Americii permite o astfel de cooperare", a dat asigurări procurorul şef al DIICOT.

A doua opinie pentru profilul psihologic al lui Dincă

În acelaşi timp, Felix Bănilă a mărturisit că i-a rugat pe americani să realizeze şi un  profil psihologic al lui Gheorghe Dincă. „Este vorba despre solicitarea unei opinii secundare pentru a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului”, a arătat acesta. 

De altfel, mama Luizei Melencu, Monica Melencu, este aşteptată astăzi la sediul DIICOT în vederea punerii în executare a autorizării emise luni de Tribunalul Bucureşti. Procurorii DIICOT vor preleva probe biologice de la mama Luizei Melencu, pentru efectuarea unei noi expertize judiciare genetice, ei obţinând în acest sens o autorizare de la un judecător. Această autorizare a fost cerută întrucât, luni, mama fetei a refuzat, la sfatul avocatului, prelevarea de probe biologice. DIICOT preciza că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale.

"La data de 23.09.2019, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în baza ordonanţei de delegare emisă de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, s-au prezentat la domiciliul părţii civile Melencu Monica Georgeta în scopul prelevării de probe biologice, necesare aflării adevărului în cauză şi efectuării unei noi expertize judiciare genetice. S-a solicitat consimţământul părţii civile Melencu Monica Georgeta care, după consultarea cu apărătorul ales, a refuzat prelevarea de probe", arată DIICOT.

În aceste condiţii, în baza art.190 al.2 şi 4 C.p.p., s-a solicitat şi s-a obţinut de la Tribunalul Bucureşti autorizarea judecătorului în vederea prelevării de probe biologice de la Monica Georgeta Melencu, mama victimei majore."Precizăm că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale", mai scria în comunicat.

Săptămâna trecută, legiştii au trimis la DIICOT raportul final privind expertiza antropologică a fragmentelor osoase descoperite la liziera unei păduri din Caracal, unde Gheorghe Dincă susţine că a aruncat rămăşiţele Luizei Melencu. Raportul arăta că fragmentele osoase şi fragmentele dentare expertizate provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite