Cartel Alfa solicită deblocarea acordării tichetelor de masă pentru angajaţii din administraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tichetele de masă, blocate pentru salariaţii din administraţie FOTO Adevărul
Tichetele de masă, blocate pentru salariaţii din administraţie FOTO Adevărul

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" solicită Guvernului deblocarea acordării tichetelor de masă pentru angajaţii din administraţia publică, arătând că, într-o primărie, un consilier cu studii superioare, începător sau cu experienţă, are un salariu net de 700 - 800 de lei.

Potrivit confederaţiei sindicale, din cauza neactualizării valorii de referinţă pentru salarizarea din domeniul public, pe care Guvernul a păstrat-o şi pentru 2015 la nivelul salariului minim de la intrarea în vigoare a Legii 284/2010, respectiv 600 de lei, clasele de slarizarea de la 1 la 20 s-au eliminat, fiind aduse la acelaşi nivel salariile încadrate între coeficienţii 1 şi 1,6. Astfel, Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, prin aplicarea deficitară, devine o "sursă de profundă inechitate", potrivit Cartel Alfa.

Angajaţii cu 700 de lei, obligaţi să completeze declaraţii de avere

Astfel, într-o primărie, un consilier cu studii superioare începător, are, ca şi un angajat necalificat sau un consilier cu experienţă, un salariu net de 700 - 800 de lei, exemplifică reprezentanţii Cartel Alfa.

„Aceşti angajaţi sunt obligaţi să completeze declaraţii de avere, de interese, să parcurgă testări, examene de promovare, să fie amabili cu cetăţenii şi să rezolve prompt, eficient şi cu zâmbetul pe buze orice solicitare din partea acestora, toate acestea în timp ce cu salariul pe care-l primesc nu se descurcă să acopere nici măcar cheltuielile de bază de la o lună la alta”, se arată în comunicatul confederaţiei sindicale.

În plus, mai arată sursa citată, din cauza blocării prin lege a oricărui tip de achiziţii pentru instituţiile din administraţia publică, condiţiile de muncă se degradează de la un an la altul, uneori lipsind chiar dotări de bază, precum scaune sau rafturi pentru depozitarea arhivelor, în timp ce aparatura electronică este şi ea inexistentă sau depăşită.

„Cu salariaţi demotivaţi, care nu-şi pot asigura minimul necesar de trai, nu se va putea realiza nicicând o administraţie eficientă, componentă vitală pentru o societate dezvoltată şi pentru o economie funcţională”, se mai spune în comunicat.

Semnături pentru demararea unor proteste sindicale

Astfel, Cartel Alfa cere Guvernului, într-o primă etapă, modificarea de urgenţă a OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, pentru a putea fi acordate tichetele de masă salariaţilor din administraţia publică, "în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial din venituri proprii".

„Această măsură are un impact financiar minim asupra bugetului de stat, în schimb efectul asupra salariaţilor din cadrul administraţiei publice locale ar fi unul semnificativ”, potrivit Cartel Alfa.

Confederaţia sindicală mai anunţă că sprijină acţiunea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) de strângere de semnături în vederea organizării de proteste sindicale.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite