Testări gratuite pentru depistarea bronhopneumopatiei obstructive cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spirometria măsoară capacitatea pulmonară şi este o investigaţie esenţială în depistarea BPOC
Spirometria măsoară capacitatea pulmonară şi este o investigaţie esenţială în depistarea BPOC

Campania „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi ?“ a ajuns la ediţia a X-a. În cadrul ei, se pot face spirometrii gratuite pentru depistarea bronhopneumopatiei obstructive cronice, în Bucureşti, în zilele de 17 şi 18 noiembrie, în faţa magazinului Unirea.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică - BPOC- nu este doar o boală a plămânilor, ci una care atacă pe rând toate organele, atrag atenţia medicii specialişti.

„Din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu. De asemenea, sunt mulţi cei care confundă încă simptomele acestei boli cu înaintarea în vârstă şi cu faptul că e normal să simţi 'ceva' dacă fumezi. Tocmai din aceste motive, încercăm să facem anual campanii de conştientizare şi testări gratuite pentru depistarea BPOC“, a declarat astăzi, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Testările gratuite vor avea loc în Bucureşti, în weekendul 17-18 noiembrie, între orele 9.00-17,00, în în faţa magazinului Unirea (pe colţul dinspre Bulevardul Unirii). Spirometria este o investigaţie extreme de important pentru depistarea BPOC şi durează două minute care îi pot schimba viaţa persoanei care se testează, ameliorând imens calitatea vieţii pacientului şi prelungind supravieţuirea.

Un milion de bolnavi în România

Potrivit specialiştilor, în România aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC, boală care poate induce pacientul în eroare foarte uşor, tocmai din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice şi pot să fie confundate extrem de uşor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale înaintării în vârstă: tuse, expectoraţie, senzaţie de sufocare, oboseală, toleranţă scăzută la efort.

Pentru că nu este diagnosticată din timp, boala poate afecta, pe rând, toate organele, iar pacienţii tratează toate celelalte afecţiuni neştiind, de fapt, că BPOC este cauza acestora.

Spirometria este un test de bază în explorarea funcţiei respiratorii şi se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Ea evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, care se face repede şi nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.

BPOC este o boală respiratorie care atacă bronhiile şi plămânii. Se manifestă prin îngustarea progresivă şi ireversibilă a bronhiilor, ceea ce determină o scădere a capacităţii respiratorii.

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc este fumatul, însă boala poate fi cauzată şi de expunerea îndelungată la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici. În majoritatea cazurilor, BPOC apare la fumători, după vârsta de 40 de ani.

Totodată, experţii preconizează că în următorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va creşte atât de mult încât o va depăşi pe cea prin boli cardiovasculare.

Reprezentanţii SRP afirmă că primele semne care impun vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronică, producţia cronică de spută, şuieratul, gâfâitul, senzaţia de sufocare, oboseala accentuată, toleranţa la efort care devine din ce în ce mai redusă.

Fără tratament, BPOC determină reducerea severă a capacităţii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate şi moarte prematură. De aceea, este esenţial ca boala să fie depistată în faze incipiente, iar pentru a face acest lucru spirometria este indispensabilă.

Persoanele trecute de 40 de ani care fumează sau au fumat în trecut, au un risc de BPOC mai crescut şi trebuie să facă spirometrie de două ori pe an.

SănătatePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite