Prof. dr. Nicolae Galie: „Prevenţia poate conduce la evitarea intervenţiilor chirurgicale pulmonare“. Cum se poate face acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele decenii, dezvoltarea necontrolată a industriilor poluante, indicii ridicaţi ai noxelor din oraşe, la care se adaugă şi o alimentaţie dezechilibrată sunt principalii factori de risc funcţionali în patologia pulmonară şi implicit în chirurgia toracică, explică prof. dr. Nicolae Galie, medic chirurg la Institutul de Pneumoftiziologie „prof. dr. Marius Nasta“ din Bucureşti.

În ultimele decenii, dezvoltarea necontrolată a industriilor poluante, indicii ridicaţi ai noxelor din marile aglomerări urbane, la care se adaugă şi o alimentaţie dezechilibrată sunt principalii factori de risc funcţionali în patologia pulmonară şi implicit în chirurgia toracică, afirmă prof. dr. Nicolae Galie, medic chirurg la Institutul de Pneumoftiziologie „prof. dr. Marius Nasta“ din Bucureşti, în cadrul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos“, derulată de UMF „Carol Davila“ din Bucureşti.

Alţi factori care afectează buna funcţionare a plămânilor

„Sedentarismul, obezitatea şi viciile, precum fumatul şi consumul de alcool sunt de asemenea, factori ce afectează funcţionalitatea, dar şi mecanismele fiziologice de apărare pulmonară. Aceste date sunt cunoscute şi dezbătute în literatura de specialitate, dar din nefericire, teoria nu este întodeauna aplicată“, adaugă universitarul.

În perioada preşcolară şi şcolară, educaţia medicală este tratată superficial, ceea ce determină peste ani apariţia factorilor predispozanţi şi de risc pulmonar. „Astfel, obezitatea instalată în perioada copilărie-adolescenţă duce la micşorarea mobilităţii diafragmului care este responsabil de circa 60% din capacitatea pulmonară. Prevenţia obezităţii, completată cu activitatea fizică (obligativitatea orelor de educaţie fizică în şcoală) sunt mijloace relativ banale de combatere a sedentarismului şi de creştere a capacităţii funcţionale pulmonare“.

Poziţiile vicioase din timpul scrisului deformează şi cutia toracică

O serie de studii, relativ recente, au demonstrat o relaţie direct proporţională între dezvoltarea musculaturii lojei anterioare a coapsei, recte muşchiul cvadriceps şi funcţia respiratorie. „Poziţiile vicioase în timpul scrisului duc adesea la deformarea coloanei vertebrale şi impicit a cutiei toracice care au ca efecte, în timp, o perturbare a dinamicii toracelui cu diminuarea funcţiei respiratorii. Deşi sunt lucruri cunoscute şi relativ uşor de remediat, ele sunt bagatelizate, iar cu vârsta apar şi consecinţele agravante“.

O serie de obiceiuri vicioase din perioada copilăriei, cum ar fi respiraţia orală, duc la dezvoltarea deficitară a căilor respiratorii superioare şi la apariţia infecţiilor repetate cu afectare tardivă a funcţiei respiratorii. Acestea sunt câteva exemple de factori predispozanţi din perioada copilăriei care pot fi relativ uşor remediaţi prin aplicarea medicinei preventive.

Evitarea fumatului este factor determinant

Evitarea noxelor (pulberi) şi combaterea fumatului, atât activ, cât şi pasiv, sunt factori determinaţi în afectarea funcţiei, cât şi în cauzalitatea afecţiunilor pulmonare, cel mai grav fiind cancerul pulmonar. Aceste persoane considerate cu factori de risc, trebuie dispensarizate, controalele medicale periodice fiind incluse în categoria prevenţiei medicale. Utilizarea scriningului radiologic pulmonar este obligatoriu,fiind inclus şi în programele de sănătate ale ministerului.

 „În concluzie, funcţia respiratorie este factorul de risc prioritar în chirurgia toracică care, în esenţă, este o chirurgie de rezecţie pulmonară – amputarea pulmonară duce la diminuarea respiraţiei. În această dilemă, rezecţia leziunii  trebuie să asigure funcţionalitatea pulmonară“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite