Postul cu apă, promovat și de vedete autohtone, mai periculos decât s-ar crede. ”Evitați-l cu orice preț”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social media și influencerii nu sunt niciodată lipsiți de a recomanda diferite tendințe de dietă, iar în acest moment postul cu apă este foarte popular.

Damian Drăghici a ales să țină post negru FOTO Colaj Instagram
Damian Drăghici a ales să țină post negru FOTO Colaj Instagram

Postul cu apă este promovat în spațiul românesc de Damian Drăghici, Elwira Petre și de actorul Marius Manole.

Damian Drăghici anunța pe rețelele de socializare că a ținut post negru timp de 7 zile și a slăbit 5,5 kilograme, consumând doar apă.

Artistul a împărtășit fiecare etapă a acestei transformări pe Instagram, ținându-și urmăritorii la curent cu fiecare alegere alimentară, precum și reacțiile a organismului său.

El a subliniat că se simte mai energic și mai bine ca niciodată, în ciuda abstinenței totale de la carne, ouă și lapte.

Dansatoarea Elwira Petre a povestit la rândul e despre experiența cu postul negru, timp de 72 de ore, vorbind despre beneficiile de regenerare. Ș actorul Marius Manole a anunțat o încercare similară.

Ce spun studiile și medicii despre această idee

Cercetările privind postul cu apă sunt limitate, iar cele existente sugerează că - fără surpriză - oamenii pierd adesea în greutate făcând acest lucru, dar vă poate expune la riscul unor efecte secundare potențial dăunătoare.

S-ar putea să vă gândiți, hei, este doar apă, cât de rău ar putea fi? Consilierul MH, Robert Glatter, MD, profesor de medicină de urgență la Lenox Hill Hospital Northwell Health, pune problema în felul următor: "După ce am lucrat în departamentul de urgență timp de peste două decenii, având grijă de persoanele care au apelat la metoda postul cu apă, sfatul meu este simplu: evitați-l cu orice preț. Pur și simplu nu merită riscurile asociate și te-ar putea costa viața", scrie menshealth.com.

Riscurile se citesc un fel de litere mici pe unele reclame la medicamente, în sensul că sunt multe de luat în considerare. Poate afecta multe organe, inclusiv creierul, inima și ficatul. Ar putea fi "doar" apă, dar poate fi puternică, mai ales în exces.

Pericolele consumului de apă în exces

”Postul cu apă nu este o idee bună pentru majoritatea oamenilor, mai ales pentru o perioadă prelungită de timp. Dacă cineva nu mănâncă alimente solide, se va simți înfometat și ar putea bea din ce în ce mai multă apă pentru a atinge un anumit nivel de sațietate”, spune Farhad Modarai, doctor în medicină, director clinic al departamentului de sănătate a populației de la Strive Health din Denver, specializat în îngrijirea rinichilor.

”Acest lucru poate fi foarte periculos, deoarece poate apărea hiponatremia, sau niveluri periculos de scăzute de sodiu în sânge”.

Un nivel scăzut de sodiu seric, explică Dr. Glatter, "poate duce la convulsii, dar și la umflarea creierului, hernie cerebrală și, în cele din urmă, la deces, dacă nu este recunoscut și tratat de urgență. Nivelul scăzut de potasiu în sânge, un alt risc al postului cu apă, ar putea afecta negativ funcțiile nervoase, musculare și cardiace”. Se poate întâmpla și un nivel scăzut de calciu și magneziu în sânge, ceea ce este periculos, deoarece acești electroliți sunt vitali pentru funcția nervoasă și musculară.

Dr. Modarai subliniază, de asemenea, că și consumul unor cantități mari de apă în perioade scurte de timp poate supraîncărca rinichii și poate provoca umflarea celulelor. Dacă țineți post și beți doar apă, este posibil să puneți simptomele precum durerile de cap, greața, slăbiciunea și oboseala pe seama foamei, dar ar putea fi de fapt o problemă care pune viața în pericol dacă nu este tratată, spune el.

Unele dintre afirmațiile despre postul cu apă se învârt în mod specific în jurul ideii că postul poate induce autofagia, procesul natural al organismului dumneavoastră de curățare celulară și de eliminare a celulelor deteriorate. Există dovezi limitate, adesea din studii pe animale, că postul pe termen scurt poate crește autofagia, dar nu există cercetări publicate la oameni care să demonstreze că postul cu apă este o modalitate sigură sau eficientă de a o induce.

Ce este postul cu apă

Pe scurt, postul cu apă este o dietă numai cu apă care durează două sau mai multe zile.

Postul în sine nu este deloc o idee nouă. Oamenii au încorporat posturile în viața lor de mii de ani, adesea ca parte a tradițiilor religioase. La mijlocul anilor 1800, câțiva medici au început să experimenteze cu posturile din motive de sănătate, iar acest lucru a continuat în secolul XX, cu o mică revigorare în anii 1960.

Astăzi, pe TikTok, puteți găsi tot felul de pseudo-experți care promovează beneficiile unui post cu apă. Adesea, obiectivul este pierderea în greutate sau un alt beneficiu pentru sănătate, cum ar fi o reducere a riscului de cancer sau o îmbunătățire a diabetului de tip doi sau a hipertensiunii arteriale. Ca în cazul oricărui sfat de sănătate, verificați de unde vine. Influencerii nu au adesea acreditările necesare pentru a putea comenta efectele asupra sănătății.

Cum se ține post cu apă

Nu există reguli stricte pentru un post cu apă, mai ales pentru că nu există suficiente cercetări pentru a stabili orientări de siguranță. Merită menționat faptul că un post de apă nu este același lucru cu o dietă lichidă.

Nu există prea multe date științifice publicate în acest sens”, spune Krista Varady, doctor în nutriție la Universitatea din Illinois, Chicago. În studiile de cercetare care există cu privire la postul de apă, participanții la studiu (de obicei un număr mic de participanți) sunt monitorizați îndeaproape și în mod constant de către profesioniști din domeniul medical în timpul postului, iar apoi sunt urmăriți și îndrumați pe măsură ce sunt reintroduși la hrana obișnuită.

Posturile de apă variază de la două la 41 de zile, cu o medie de aproximativ șapte zile. În unele versiuni ale postului, participanților li se permite o cantitate mică de alimente lichefiate, precum suc de fructe și supă de legume, în fiecare zi.

Ca parte a tratamentului, participanților la studiu li se pot oferi, de asemenea, îngrijiri complementare, cum ar fi clisme pentru a-și curăța intestinele, deoarece postul le dă peste cap programul obișnuit defecare. Uneori, ei stau la un centru spa și sunt încurajați să primească masaje. Cu alte cuvinte, acești tipi nu stau de obicei acasă, rezistând singuri.

În unele studii controlate de post cu apă, participanții consumă zilnic între doi și trei litri, mult mai mult decât aportul zilnic de apă recomandat. În timp ce participanții erau de obicei tineri și sănătoși, fără boli renale subiacente, ei au experimentat totuși multiple dereglări metabolice care, dacă nu sunt detectate, ar putea duce la complicații neurologice grave, care, nerecunoscute, dacă nu sunt tratate, se pot dovedi în cele din urmă fatale”, spune Dr. Glatter.

Care sunt riscurile postului cu apă

Cercetările publicate în revista BMC Complementary Medicine Therapies au arătat că cele mai frecvente evenimente adverse ale postului cu apă includ:

Probleme legate de calitatea vieții, cum ar fi oboseala

Probleme cardiace, cum ar fi tensiunea arterială ridicată

Probleme musculo-scheletice precum artrita

Probleme gastrointestinale precum colita, gastrita și constipația

Probleme endocrine, cum ar fi probleme tiroidiene sau diabet

Probleme neurologice, cum ar fi dureri de cap, neuropatie și amețeli

Probleme urologice și renale

Probleme psihiatrice, cum ar fi depresia și anxietatea

Probleme pulmonare, cum ar fi inflamațiile, respirația dificilă și infecțiile

Două persoane din studiile analizate au avut nevoie de spitalizare, una cu deshidratare severă și alta cu niveluri de sodiu periculos de scăzute.

Într-un studiu recent efectuat pe bărbați de vârstă mijlocie din Polonia, care au ținut un post de opt zile cu apă, pacienții au pierdut în greutate și au perceput o reducere a stresului, dar organismul lor a avut unele consecințe negative, inclusiv deshidratare, niveluri scăzute de sodiu, niveluri scăzute de zahăr în sânge și o creștere a acidului uric în sânge.

Organismul are nevoie de electroliți pentru a menține stabil nivelul de sodiu, iar majoritatea acestor electroliți provin din fructe și legume, cum ar fi bananele, spanacul și pepenele galben”, spune Dr. Modarai.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite