Fetele americane, tot mai devreme la pubertate. Explicaţiile găsite de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vârsta la care fetele americane ating pubertatea e tot mai mică. Deşi experţii nu au găsit cauze clare, ei consideră că factorii declanşatori au legătură cu obezitatea infantilă, chimicalele prezente în plastic şi stres.

Vârsta medie este acum de 9-10 ani la fetele din SUA, o vârstă deja considerată foarte mică, atrag atenţia unii experţi citaţi de dailymail.co.uk. Iar situaţia pare să devină şi mai îngrijorătoare. 

Fenomenul a fost detectat pentru prima oară de dr. Marcia Herman-Giddens, expert în sănătate publică la Universitatea din Carolina de Nord care a adunat datele a 17.000 de fete începând cu anii 1990. Expertul a constatat că vârsta la care pubertatea apare la fete este în continuă scădere, tinzând către 10 ani, ba chiar mai mult, la unele dintre ele schimbările hormonale apărând chiar de la vârsta de 6 ani. 

Deşi experţii nu au stabilit legături directe de tip cauză efect, ei iau în calcul creşeterea prevalenţei obezităţii infantile, chimicalele utilizate pentru a da duritate plasticului şi stresul vieţii de zi cu zi. Experţii consideră că fetele la care pubertatea se instalează mai repede au un risc mai crescut de a face anumite tipuri de cancere, de a suferi de probleme mintale precum depresia şi anxietatea. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite