De ce apar halucinaţiile

0
0

Această tulburare poate însoţi afecţiuni precum schizofrenia şi epilepsia. Halucinaţiile reprezintă percepţii fără obiect şi pot apărea în perioadele de sevraj alcoolic. Uneori, halucinaţiile sunt însoţite de comportament agresiv.

Halucinaţiile constau în perceperea unor lucruri care nu există în realitate. Deşi, în cele mai multe situaţii, halucinaţiile sunt semnul unor afecţiuni psihice, există şi cazuri în care ele apar şi fără nicio legătură cu astfel de boli.

„Este important să deosebim halucinaţiile de iluzii, care constau, în esenţă, în perceperea deformată a unui obiect care există (de exemplu, impresia că un nor are forma unui animal)", precizează medicul specialist psihiatru şi psihoterapeut psiha­nalist Emilian Voiculescu la „Psy Motion" din Bucureşti.

Intoxicaţiile şi sevrajul, cauze

Adesea, halucinaţiile indică o afectare serioasă a funcţionării sistemului nervos.

„Printre numeroasele situaţii patologice în care apar halucinaţiile se numără: schizofrenia şi alte tulburări psihotice, intoxicaţia cu substanţe halucinogene (LSD, ketamină etc.), sevrajul la anumite substanţe (alcool), intoxicaţia cu anumite medicamente (antiparkinsoniene) sau cu stimulente (cocaina, unele substanţe «etnobotanice»), afecţiunile neurologice (migrena cu aură vizuală, epilepsia etc.) şi depresia cu elemente psihotice", menţionează medicul Emilian Voiculescu.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, halucinaţiile se manifestă la nivel auditiv şi vizual, astfel de tulburări pot implica toate aspectele percepţiei, inclusiv pe cel tactil şi pe cel gustativ.

În schizofrenie, halucinaţiile sunt în special auditive, persoana „aude" voci sau chiar primeşte ordine, dar şi olfactive şi corporale (persoana afectată se simte atinsă sau chiar simte că e bătută). În afara cazurilor patologice, halucinaţiile pot apărea şi în situaţii normale, cum ar fi la adormire sau la trezirea din somn.

Şi excesul de cafea poate duce la apariţia halucinaţiilor, arată un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea „Durham" din Marea Britanie. Potrivit acestei cercetări, persoanele care consumă mai mult de şapte ceşti de cafea pe zi au un risc de trei ori mai mare de a avea halucinaţii decât cele care beau doar o ceaşcă zilnic.

Se pot trata cu antipsihotice

Tratamentul halucinaţiilor depinde de cauzele acestora. Astfel, dacă abuzul de substanţe este cel care le determină, este nevoie de întreruperea consumului acestora, iar când halucinaţiile însoţesc o afecţiune neurologică, se tratează mai întâi boala. Atunci când este cazul, medicul psihiatru poate prescrie medicamente antipsihotice şi anxiolitice. Este nevoie de intervenţie terapeutică de urgenţă atunci când halucinaţiile determină apariţia unui comportament agresiv.

"Halucinaţiile pot să nu fie semnul unei afecţiuni, însă, de cele mai multe ori, acestea indică o afectare serioasă a funcţionării sistemului nervos."
Emilian Voiculescu
medic specialist psihiatru

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite