Dacă ai copil mic, ia-ţi căţel, recomandă specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrar percepţiei generale, copiii care cresc în preajma câinilor prezintă mai puţine infecţii respiratorii şi în sfera ORL, arată un studiu finlandez.

Imunitatea copiilor poate fi stimulată printr-o metodă mai puţin convenţională: prin contactul timpuriu cu animale de companie, mai ales cu căţei, spun specialiştii de la Spitalul Universitar Kuopio din Finlanda.
Cercetarea finlandeză a constat în monitorizarea stării de sănătate a 397 de copii în intervalul de vârstă 9 săptămâni-1 an. Iar rezultatele studiului au arătat că micuţii care au crescut cu căţei sau cu pisici au prezentat cu 30% mai puţine episoade de infecţii respiratorii - de la tuse, respiraţie şuierătoare, rinită (nas înfundat şi rinoree) până la febră. De asemenea, aceşti copii au prezentat cu 50% mai puţine infecţii ale urechii decât cei care nu au avut în preajmă animale de companie. Totuşi, rezultatele pozitive s-au observat mai ales în cazul copiilor cu câini.

Citeşte şi:
Cum îşi pot păstra femeile fertilitatea pentru toată viaţa

Ce infecţii digestive devin rezistente la tratament

Sistemul imunitar se maturizează

Potrivit specialiştilor finlandezi, cei mai sănătoşi copii pe parcursul studiului au fost cei care au avut animalul de companie în casă (comparativ cu cei care nu aveau deloc animal de companie sau cu cei ai căror căţei stăteau doar afară).
„Copiii care au avut frecvent (şase ore pe zi) contact cu un căţel sau cu o pisică acasă au fost semnificativ mai sănătoşi pe parcursul studiului. Noi credem că animalele de companie fac ca sistemul imunitar al copiilor să se maturizeze rapid, ceea ce duce la o rezistenţă mai mare la infecţii, iar în cazul în care, totuşi, copiii contractează o infecţie, aceasta durează mai puţin", se arată în lucrarea publicată de oamenii de ştiinţă finlandezi în revista americană de specialitate „Pediatrics" şi citaţi de AFP.

Câtă apă trebuie să bem, de fapt, ca să ne hidratăm corect

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite