Cât de aproape suntem de eradicarea SIDA?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentele create în ultimele decenii au crescut speranţa de viaţă a bolnavilor, dar cele care aduc vindecarea completă rămân departe. Virusul imunodeficienţei umane (HIV) are foarte multe variaţii, iar dezvoltarea unui vaccin care să le cuprindă pe toate rămâne o provocare pentru lumea medicală.

În cei 30 de ani de când a fost descrisă pentru prima dată SIDA s-au creat tratamente care au crescut speranţa de viaţă a bolnavilor de la şase luni la nu mai puţin de 25 de ani. Asemenea progrese s-au înregistrat foarte rar în istoria medicinei, pentru că puţine maladii au fost atât de mult studiate precum SIDA. Astăzi, vorbim despre ea ca despre o boală cronică, ce poate fi ţinută sub control prin administrarea zilnică, pe toată durata vieţii, a medicamentelor antiretrovirale. Datorită acestor tratamente, la unele persoane infectate cu HIV s-a înregistrat o negativare a virusologiei. Aceasta înseamnă că virusul nu mai este detectat în sânge, însă el rămâne cantonat în ganglionii limfatici şi persoana în cauză rămâne în continuare HIV pozitiv.

Mutaţiile virusului sunt o piedică

Tratamentul care să aducă o vindecare completă, deşi anunţat de nenumărate echipe de cercetători, întârzie să apară. Luc Montagnier, medicul laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea HIV, declara că în 2013 vom avea un tratament. Puţin probabil, sunt de părere alţi oameni de ştiinţă, în condiţiile în care acest virus are capacitatea de a suferi mutaţii la aceeaşi persoană infectată şi de a se „adapta" tratamentului antiretroviral. Ca urmare, cercetările s-au orientat spre crearea unui număr mai mare de medicamente, pentru a avea opţiuni terapeutice în cazul în care apare rezistenţa la antiretrovirale.

În 1984, la puţin timp de la izolarea HIV, autorităţile medicale anunţau că vom avea un vaccin în cel mult doi ani. Optimismul lor a fost înfrânat însă atât de mult de rezultatele descurajatoare ale studiilor clinice, încât profesorul David Baltimore, preşedintele Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei şi laureat al Premiului Nobel, a declarat în anul 2008 că oamenii de ştiinţă şi-au pierdut speranţa că vor crea un vaccin.

Vaccinul bate pasul pe loc

„Aceasta este o mare provocare, deoarece, pentru a controla HIV din punct de vedere imunologic, cercetătorii trebuie să întreacă natura, să creeze ceva ce natura nu a reuşit timp de 4 miliarde de ani. Cred că virusul HIV a găsit o modalitate prin care să „păcălească" total sistemul imunitar. De aceea, trebuie să facem ceva mai bun decât a reuşit natura să facă", a declarat profesorul Baltimore.

Abia anul trecut a fost creat un vaccin cu o eficienţă ceva mai mare decât altele: de aproximativ 31%, după cum a reieşit dintr-un amplu studiu clinic desfăşurat în Thailanda. Speranţe a dat şi descoperirea, mai recent, unor anticorpi care neutralizează 91 la sută din tulpinile HIV, la un bărbat afro-american. Cercetătorii speră ca, pe viitor, să poată stimula sistemul imunitar pentru a-i produce. 

Transplantul, o soluţie?

Presa internaţională anunţa cu entuziasm la sfârşitul anului trecut că un bărbat s-a vindecat de SIDA cu ajutorul unui transplant de celule stem. Timothy Ray Brown, un german de origine americană, suferea şi de leucemie, iar transplantul a fost opţiunea terapeutică pentru această formă de cancer. Donatorul de măduvă osoasă prezenta o mutaţie genetică care-l făcea imun la infecţia cu HIV, iar germanul a reuşit să scape astfel de maladie.

Specialiştii sunt de părere că acest tratament nu poate fi aplicat pe milioanele de persoane infectate cu HIV din mai multe considerente: donatorii cu mutaţia genetică respectivă sunt rari, iar transplantul este costisitor şi imposibil de aplicat la scară largă în ţări precum Africa de Sud şi, nu în ultimul rând, riscant, căci rata de deces este de peste 10%.

TRATAMENTUL, MULT SIMPLIFICAT

În anii '90, bolnavii cu SIDA aflaţi sub tratament erau nevoiţi să ia până la 25 de pastile pe zi. Astăzi, în ţările dezvoltate, terapia presupune administrarea unei pastile care conţine combinaţii de substanţe active.

9 milioane de oameni la nivel mondial nu au acces la tratamentul antiretroviral, potrivit unei statistici UNAIDS.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite