Calmează colicile biliare cu remedii naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dureri abdominale, senzaţie de amar în gură, balonări, vărsături? S-ar putea să ai probleme cu vezica biliară... Din fericire, natura are suficiente leacuri pentru ele.

A limentaţia dezechilibrată, bogată în grăsimi şi condimente, alcoolul şi stresul pot afecta vezica biliară. Cele mai întâlnite tulburări ale vezicii sunt colecistita (inflamaţia vezicii biliare), litiaza biliară (calculi biliari) şi dischinezia biliară (perturbarea mecanismului de eliminare a bilei).

Gălbenelele şi cicoarea elimină durerile

În cazul dischineziilor biliare, manifestate prin dureri în regiunea ficatului, balonări şi dureri de cap, sunt de mare ajutor decoctul de cicoare, care are un rol depurativ şi ceaiul de levănţică, cu acţiune calmantă şi antiseptică.

Rezultate bune dau şi decoctul de genţiană, consumat înaintea meselor, infuziile de gălbenele, lemnul domnului, mentă, roiniţă, tincturile de volbură şi sovârv, precum şi uleiul de sunătoare şi oţetul de mere.

Uleiul de măsline dizolvă calculii

Există metode la îndemână de eliminare naturală a calculilor. Tratamentul cu ulei de măsline în amestec cu suc de lămâie (în proporţii egale) poate dizolva aşa-numitele pietre. Rezultate bune în dizolvarea calculilor le au şi sucul de pătrunjel, amestecul de suc de morcovi, sfeclă roşie şi ridichi.

La rândul lor, infuziile de albăstrele, lavandă, rostopască, mătase de porumb, mentă, precum şi decocturile din brusture, frăsinel, lemn-dulce şi valeriană au rolul de a diminua formarea şi depunerea calculilor.

Ridichea neagră stimulează evacuarea bilei

Întâlnită mai ales la femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, colecistita debutează frecvent ca o colică biliară. Este importantă golirea regulată a vezicii biliare, lucru ce se poate realiza consumând suc de ridiche neagră.

Infuzia de coada-şoricelului, consumată cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, stimulează evacuarea bilei. Conform unui studiu, efectele acestei plante sunt de trei ori mai puternice decât cele ale anghinarei.

Pentru că au proprietatea de a stimula secreţia biliară şi de a calma durerile, sunt indicate infuziile, decocturile şi ceaiurile de sunătoare, cimbru, păpădie şi salvie.

Pe lângă remediile naturiste, nu uita de regimul alimentar sărac în grăsimi şi bogat în fibre, care detoxifiază şi de activitatea fizică.

Ştiai că...

...60 la sută din persoanele cu litiază biliară nu au simptome, boala descoperindu-se din întâmplare?

...o cafea pe zi ajută la prevenirea afecţiunilor vezicii biliare?

...persoanele care consumă grăsimi şi zahăr prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire?

...alimentaţia bogată în vitamina C şi acizi omega 3 împiedică formarea calculilor biliari?


Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie cu competenţe în apifitoterapie

Medicina alternativă este deosebit de benefică în tratamentul diferitelor afecţiuni ale vezicii biliare. Tratamentul fitoterapeutic utilizează speciile de plante care au proprietatea de a diminua ritmul de formare şi depunere a calculilor sau de a contribui la dizolvarea şi eliminarea lor:

- infuzii cu coada-şoricelului, albăstrele, lavandă, rostopască (o jumătate de linguriţă la cană; zilnic, se beau una - două linguri, din trei în trei ore), sunătoare, păpădie, mentă, urzică vie, turiţă mare

- decocturi din rădăcini (de brusture, valeriană, lemn-dulce, pătrunjel), herba (de coada calului), frunze (de anghinare)

- uleiul de sunătoare (câte 20 picături de trei ori pe zi, în apă sau în ceai). În cazul colicilor hepato-biliare, se recomandă infuzia din flori de coada-şoricelului, două linguri la o jumătate de litru de apă clocotită.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite