INHGA: Cod galben de viituri pe râuri din patru judeţe până vineri la prânz. Unde se mai anunță pericol

0
Publicat:

 Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o avertizare cod galben de viituri, care vizează până vineri la prânz râuri de pe raza a patru judeţe, relatează Agerpres.

Viitură pe Valea Oltului FOTO Arhivă Adevărul
Viitură pe Valea Oltului FOTO Arhivă Adevărul

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 aprilie, ora 12.00 - 21 aprilie, ora 12.00, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri, cu probabilitatea de depăşire a Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad - afluenţii aferenţi sectorului situat în aval de staţia hidrometrică Negreşti - amonte de staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi), Bahlui - bazinul superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior (judeţul Iaşi) şi râurile mici din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea). Hidrologii precizează că fenomene similare se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţul Vaslui. 

Vremea se încălzește, însă nu scăpăm de ploi. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse și descărcări electrice, pe arii relativ extinse. Până la sfârșitul săptămânii se anunță precipitații abundente.

Joi, 20 aprilie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în ţară, valorile termice se vor situa jurul normelor perioadei.

"Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse și descărcări electrice, pe arii relativ extinse în regiunile sudice, estice, la munte, local în centru și pe suprafețe mai mici în restul teritoriului. Pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în sud, cantitățile de apă vor fi însemnate și vor fi condiții de grindină.

În zona montană înaltă, trecător vor fi precipitații și sub formă de lapoviță sau ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în est, sud-est și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 și 21 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 și 10 grade Celsius. Dimineața și noaptea, pe alocuri se va forma ceață", anunță reprezentanții ANM.

În Bucureşti, valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei, cu o maximă a temperaturii aerului de 16-18 grade Celsius și minimă de 8 grade Celsius. Cerul va fi temporar noros și vor fi averse posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Dimineața și noaptea vor fi condiții de ceață.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite