UPDATE Tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Asistenta Floretina Cârstea, 2,2 ani de închisoare cu executare. Bogdan Marinescu a primit 6 luni cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase bebeşuşi au murit în urma tragediei de la Maternitatea Giuleşti FOTO Sever Gheorghe
Şase bebeşuşi au murit în urma tragediei de la Maternitatea Giuleşti FOTO Sever Gheorghe

Asistenta Floretina Cârstea a fost condamnat la 2 ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul „Incendiul de la Maternitatea Giuleşti”, în timp ce maternitatea a primit o amendă penală de 400.000 de lei. Închisoare, dar cu suspendare a primit şi profesorul Bogdan Marinescu. Decizia instanţei este definitivă. Şase nou-născuţi au ars de vii în incendiul de la maternitate din anul 2010.

UPDATE  Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv, joi, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi doi au fost răniţi grav, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.

Fostul manager al Maternităţii profesorul Bogdan Marinescu a fost şi el condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare.

Electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, în timp ce în cazul şefului Serviciului tehnic Vasile Dima a încetat procesul după ce acesta a decedat.

Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat de magistraţi după ce acesta fusese acuzat de neglijenţă în serviciu. Era în concediu în ziua incendiului.

Prin decizia de vineri, judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpaţii Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu", Florentina Cîrstea, Gigel Oprea şi Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giuleşti în solidar cu părţile responsabile Ministerul Sănătăţii şi Municipiul Bucureşti – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani.

Banii reprezintă despăgubiri pentru victimele şi rudele victimelor incendiului din vara anului 2010. În total, cei implicaţi trebuie să achite 4.231.500 de euro.

Instanţa a constatat că pentru Florentina Cîrstea, despăgubirile materiale vor fi achitate de firma de asigurări Astra SA, în limita a 10.000 de euro, iar pentru Maternitatea Giuleşti aceeaşi firmă trebuie să achite despăgubiri în limita a 500.000 de euro.

6 nou-născuţi au murit pe 16 august 2010 în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti

Această sentinţă vine după aproape cinci ani de la incendiul care a izbucnit la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a Maternităţii Giuleşti din Bucureşti. 

Pe 16 august 2010, trei bebeluşi au murit în incendiul produs în cadrul materinităţii, în timp ce opt nou-născuţi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare din cauza complicaţiilor. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Dosarul deschis în urma acestui incendiu a ajuns pe masa procurorilor Parchetului General care după patru luni au trimis cazul în instanţă, la Judecătoria Sectorului 6. Procesul a început pe 10 ianuarie 2011.

În faţa judecătorilor au ajuns asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi reprezentanţi ai Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu”, acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Fostul manager al unităţii sanitare Bogdan Marinescu, şeful serviciului tehnic Vasile Dima, şeful Secţiei neonatologie Adrian Ioan Toma şi electricianul Gigel Oprea au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Asistenta, vinovată pentru că a lipsit 12 minute din salon

În ziua incendiului, potrivit planificării, asistenta medicală Florentina Daniela Cîrstea era de serviciu la salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi al Secţiei neonatologie, pe o tură de 12 ore.

În urma anchetei s-a stabilit că aceasta nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de Terapie Intensivă. Astfel, la ora 18.24, a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor.

Din expertiza tehnică a rezultat că incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii elementelor de contact ale ştecărului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Ulterior, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 6 au stabilit că nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauză că asistenta a fost plecată după şerveţele igienice pentru a merge la toaletă.

„În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de patru minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru a lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: «În salonul de cezariene se afla M. D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre»”, se arată în motivarea instanteşei la decizia de pe 9 iulie 2013 prin care asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Mai mult, instanţa a avut atunci în vedere şi declaraţiilor martorilor care au precizat că, în timpul incendiului, nu exista vreun reprezentant al spitalului care să dea indicaţii cu privire la gestionarea crizei.

„În faţa salonului din care ieşea fum am observat o persoană de la pază care încerca să spargă uşa. La un moment dat, a venit inculpata Cîrstea, care a deschis uşa cu cardul de acces… Am încercat să scoatem fumul din salon, sens în care uşa de la salon a fost blocată cu o piesă de mobilier ca să nu se închidă, iar eu am spart geamul de deasupra scărilor de acces ca să se facă curent… La un moment dat, am încercat să folosim un hidrant din apropiere, însă din câte cunosc nu exista apă pe instalaţie. La un moment dat, l-am observat pe cel de la pază când încerca să stingă incendiul cu un stingător, însă mi-am dat seama că nu are cum să reuşească. Arăt că în acele momente nu era cineva din cadrul spitalului care să ne îndrume şi să ne spună cum să procedăm", a declarat un martor, citat în motivare.

De altfel, asistenta nu a fost singura condamnată în primă instanţă pentru tragedia de pe 16 august 2010. Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a fost şi el condamnat, primind o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu”, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Maternitatea Giuleşti a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă. Instanţa a mai stabilit ca Spitalul „Panait Sârbu” să plătească, în solidar cu asistenta Florentina Cîrstea, peste 4,3 milioane de euro victimelor incendiului din 2010.

Maternitatea Giuleşti anunţa că nu are bani să plătească daunele

Imediat după prima decizie care s-a dat pe 9 iulie 2013, Maternitatea Giuleşti a anunţat că nu are bani să plătească în solidar cu asistenta Florentina Cîrstea daune de peste 4,3 milioane de euro în urma incendiului, neavând altă asigurare decât pe cea de malpraxis, care în 2010 era de 500.000 de euro.

„În principiu, spitalul nu are bani disponibili pentru astfel de lucruri. Nu există bani pentru astfel de lucruri în spitalele de stat din România. Nu ştiu cum se va proceda. (...) Poate că spitalul poate fi închis, iar un expert judiciar sau lichidator să spună că spitalul este al celor care au câştigat procesul. Nu ştiu, vom vedea când va fi pronunţată decizia definitivă", declara la acel moment purtătorul de cuvât al Spitalului „Panait Sârbu”, Doru Pană, citat de Mediafax

Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu a fost definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite