UPDATE IJ: Două dosare în care a fost vizat Iohannis, clasate pe vremea când Augustin Lazăr era procuror la Alba Iulia. Răspunsul procurorului general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 28 nov 2018
Klaus Iohannis / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 28 nov 2018

Un raport al Inspecţiei Judiciare efectuat în urma unei anchete la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia arată că două dosare în care a fost vizat Klaus Iohannis au fost clasate în anul 2014, iar una dintre soluţii ar fi fost certificată de Augustin Lazăr, procurorul general al unităţii de parchet la acea dată. Procurorul general, Augustin Lazăr spune că raportul IJ nu identifică niciun aspect imputabil acestuia.

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr a respins „informaţiile false” apărute în presă ce încearcă să acrediteze ideea unei relaţii înafara cadrului instituţional între preşedintele Iohannis şi acesta. Acesta susţine că nesolicitarea unui punct de vedere în întocmirea acestui raport denotă lipsa de interes pentru adevăr şi subliniază că raportul nu identifică niciun aspect imputabil acestuia.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, respinge ferm afirmaţiile false prin care se urmăreşte acreditarea în spaţiul public a ideii existenţei unei relaţii în afara cadrului instituţional cu Preşedintele României. Procurorul general al PÎCCJ apreciază că nesolicitarea unui punct de vedere de către unele instituţii media, diligenţă minimală  de natură profesională,  reprezintă un indiciu privind lipsa de interes în a prezenta adevărul şi de a informa corect opinia publică”, se arată într-un comunicat al PG.

În documentul citat Augustin Lazăr scrie că în ambele cazuri nu au existat situaţii de incompatibilitate a procurorilor, iar soluţiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice şi legale. 

„Raportul Inspecţiei Judiciare privind efectuarea unor verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu referire la modul de soluţionare a cauzelor referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis, nu identifică niciun aspect de natură a fi imputat domnului Augustin Lazăr, în calitate de procuror general al PCA Alba Iulia sau unui alt procuror din cadrul acestei unităţi de parchet. Prin Raportul Inspecţiei Judiciare s-a constatat că denunţurile penale nr. 595/P/2014 şi nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către domnul Augustin Lazăr, ce avea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a soluţiei către petentă, certificând legalitatea şi temeinicia soluţiei. 

Ambele dosare au fost repartizate de către procurorul general conform specializării  şi ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum şi în exercitarea atribuţiilor corespunzătoare funcţiei de conducere, de coordonare şi verificare a activităţii procurorilor din subordine. Astfel, conform dispoziţiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel “repartizează procurorilor spre soluţionare dosarele penale şi celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispoziţiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător”, se mai arată în comunicatul PÎCCJ.

„Având în vedere afirmaţiile calomnioase şi informaţiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituţii media pornind de la un raport al Inspecţiei Judiciare care nu identifică nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi rezervă dreptul de uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat”, scrie acesta în finalul comunicatului.

***

Raportul efectuat de Inspecţia Judiciară a vizat respectarea de către procurorii acestui parchet a normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale şi în soluţionarea plângerilor formulate împotriva soluţiilor de neurmărire penală sau de netrimitere în judecată în cauzele privindu-l pe Iohannis, instrumentate în perioada 2001 - 2016. 

Raportul a fost întocmit în 8 ianuarie 2019 şi urmează să ajungă la CSM.

Potrivit raportului, două dosare din 2014, în care era vizat Klaus Iohannis, au fost clasate. La acel moment, Augustin Lazăr era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, aşa cum arată CV-ul său, şi tot el a fost cel care a repartizat dosarele către procurorii din acea unitate.

„Datele de verificare relevă faptul că dosarele penale nr. 595/P/2014 şi nr. 626/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către domnul Augustin Lazăr, având functia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014 acesta a semnat adresa de comunicare a soluţiei către petenta, certificand legalitatea şi temeinicia soluţiei”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare, publicat de site-ul luju.ro.

Raportul vizează 16 dosare în care a fost vizat, în perioada 2001-2014 Klaus Iohannis, majoritatea faptelor anchetate fiind cele de abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite