Un ucigaş monitorizat de SRI a fost prins făcând orgii sexuale cu minore la stână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanul Aurel Rus (33 de ani) şi-a ucis, cu toporul, un confrate pentru că a refuzat să-i dea o ţigară. Discuţiile telefonice interceptate de SRI au relevat că după comiterea crimei, Aurel a apelat la o proxenetă care i-a trimis două minore şi a a organizat orgii sexuale la stână.

Aurel Rus şi-a dus existenţa în munţii din judeţele Alba şi Sibiu. Nu avea o ocupaţie stabilă, fiind angajat pe la diverşi proprietari de stâne. În zonă, este cunsocut ca fiind o persoană cu o fire violentă şi recalcitrantă, fiind sancţionat de poliţişti pentru comiterea unor infracţiuni de violenţă (lovire, ameninţare, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, port ilegal de armă albă în public), şi a primit mai multe amenzi pentru scandaluri în locuri publice, tulburarea ordinii publice, proferarea de injurii şi expresii jignitoare. De altfel, ciobanul a fost şi condamnat pentru comiterea unor infracţiuni de lovire sau alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi port ilegal de armă albă în public, antecedente care nu atrag starea de recidivă.

Crimă pentru o ţigară

Procurorii îl acuză pe Aurel Rus că, în noaptea de 5-6 iunie 2009, i-a aplicat în faţă o lovitură de topor colegului său Nicolae Trif (62 de ani), deoarece acesta nu a vrut să-i dea o ţigară. După această lovitură, au urmat mai multe lovituri cu picioarele şi cu o bâtă peste corp, respectiv în zona toracico-abdominală şi la cap, cauzându-i leziuni care au condus la deces. Scena crimei: o stână de oi situată pe raza satului Mănărade, oraşul Blaj, în locul numit „Frunţii Mănărăzii", în apropierea comunei Valea Lungă, sat Lunca. Imediat după găsirea cadavrului, procurorii au început monitorizarea suspecţilor din zonă, Aurel Rus fiind unul dintre suspecţii principali.

„...Mă gândesc şi eu că nu i-o plăcut"

Într-o discuţie telefonică cu un cioban, Aurel arată despre procurori că „zice că am omorât eu pe unul... da, dă-l să-l ardă focu că îi în pământ acum ... dacă o trebuit să moară, cine o fost de vină? ...mă gândesc şi eu că nu i-o plăcut". Într-o altă convorbire, el lasă de înţeles unei alte persoane că autorul faptei nu are cum să fie găsit, afirmând „am fost tot pe la poliţie, ... cu motanul acela mort, ... o găsit p***".


Într-o convorbire telefonică cu un amic, Emil Bacea, ciobanul îi solicită amănunte despre stadiul anchetei şi despre persoane audiate, cei doi purtând următorul dialog:


Emil Bacea: O zis că tu ai dat cu parul primul şi după aia ei l-or omorât.
Aurel Rus: Nu am dat cu securea?
Emil Bacea: Nu, o zis că cu parul.
Aurel Rus: Vai de mine.
Emil Bacea: Ie, ie, ie.
Aurel Rus: No lasă că-i bine atunci.
Emil Bacea: Dar te-o povestit şi pe tine acolo.
Aurel Rus: Şi ce o zis de mine? ... Dar n-o zis care-s pe nume?
Emil Bacea: Bă, unul Danciu ..., zi, zi nişte nume.
Aurel Rus: Dani?
Emil Bacea: Nu, altul.
Aurel Rus: Tibi?
Emil Bacea: Tibi. Şi încă unu.
Aurel Rus: Dani n-o zis, nu?
Emil Bacea: Nu Dani.

„O zis dară, că o fost beat"

Emil Bacea i-a solicitat unui amic Ioan Dorlind să nu-l implice în dosarul de crimă când va da declaraţii la parchet, deoarece vinovatul ar fi Aurel Rus.

Emil Bacea: O fost la tine?
Ioan Dorlind: O fost dară.
Emil Bacea: Şi o zis prostu că el i-o dat cu băţul în cap?
Ioan Dorlind: O zis dară, că o fost beat.
Emil Bacea: Păi, prostu o fi zis în glumă, dă-l dracu mă.
Ioan Dorlind: Păi, ştie-l p*** calului.

Trădat de iubită

Ciobanii au recunoscut la Parchet toate discuţiile telefonice, doar după ce au picat testul cu detectorul de minciuni. Dorlind a povestit că atunci când s-a dus oile la păşunat s-a întâlnit cu Aurel, ocazie cu care acesta i-a spus că el este persoana care „l-a omorât pe ciobanul din Valea Lungă", precizându-i că i-a dat cu o bâtă în cap, iar după ce victima a căzut la pământ, i-a mai aplicat câteva lovituri cu picioarele în zona coastelor. Şi fosta iubita a ciobanului, Mirela Calanyoş, a povestit cum la începutul anului 2010, Aurel i-a spus că el l-a omorât pe Trif, „că are sânge rece, că i-a cerut ciobanului ţigări, acesta a refuzat, iar el s-a enervat fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi l-a lovit pe acel cioban cu un topor în cap". Femeia a mai arătat că iubitul i-a spus că a fost singur când a comis fapta şi că poliţia nu are ce să-i facă deoarece nu au fost martori.

„Îţi dau în cap cum i-am dat şi celui pe care l-am omorât cu bâta"

Un alt cioban, Ion Cazacu şi-a adus aminte de o scenă făcută de Aurel, din martie 2010, când l-a ameninţat cu exercitarea de acte de violenţă şi cu moartea, folosind expresia „îţi dau în cap cum i-am dat şi celui pe care l-am omorât cu bâta" „credeţi că eu merg la poliţie şi le spun că eu l-am omorât pe Mîţu şi ei nu mă cred? ... Ce, eu sunt prost să recunosc?", şi-a amintit şi ţăranul Ioan Roşian, o scenă de la birtul din satul Lunca, al cărei protagonist era Aurel.

A fugit în Sibiu

După comiterea crimei, Aurel Rus a părăsit judeţul Alba şi s-a dus la alte stâne situate pe raza comunei Şeica Mică şi comuna Micăsasa, judeţul Sibiu. În perioada august 2009- martie 2010, el a apelat la proxeneta Livia- Luminiţa Mailat, cunoscută sub pseudonimul de „Mama", aducerea la aceste stâne a două prostituate- minore: Cristina-Bianca (13 ani), fiica proxenetei şi Elena- Denisa (14 ani), aflată în plasament la proxenetă. Cele două copile au întreţinut relaţii sexuale contra cost cu Aurel Rus şi cu alţi cinci colegi de stână ai acestuia - Ioan Baca, Dan Şipoş, Nicolae-Bucur Mircea, Nicolae Rafa şi Ilie-Traian Mircea. O parte din banii ciobanilor erau păstraţi de Aurel Rus, cel care intermedia serviciile sexuale..

„Fetele rămân până dimineaţa"

Una dintre discuţiile telefonice între Aurel Rus şi proxeneta Livia- Luminiţa Mailat, din martie 2010, în care ciobanul îi cere să aduce cele două fete la stâna din Micăsasa pentru întreţinerea de raporturi sexuale în schimbul unor sume de ban:


Aurel Rus: No, şi le aduci tot unde le-ai adus în seara aia, în Micăsasa, aici.
Livia- Luminiţa Mailat: Ştiu, ştiu. Tot acolo?
Aurel Rus: Ie, mă.
Livia- Luminiţa Mailat: Şi tu le iei şi le duci în ...Eu ţi le aduc numai până acolo cu maşina.
Aurel Rus: Până acolo şi de acolo..., eu î-ţi dau banii, dumitale te întorci, fetele rămân.
Livia- Luminiţa Mailat: Rămâne, până dimineaţa poate să stea......."


Minorele aveau discernământ diminuat

Cele două minore au fost examinate cu ocazia efectuării unor expertize medico-legale psihiatrice. Printr-un prim raport de expertiză, comisia a opinat că numita Cristina- Bianca prezintă diagnosticul „intelect de limită jos/retard psihic uşor. Tulburare mixtă hiperkinetică şi de conduită. Personalitate în curs de structurare cu marcată imaturitate psiho-afectivă şi elemente instabil impulsive", precum şi că, având în vedere şi vârsta şi influenţa negativă a mamei şi a anturajului, în momentul exploatării sexuale aceasta avea discernământul uşor diminuat. Într-un al doilea raport de expertiză, comisia a opinat că numita Elena-Denisa prezintă o personalitate imatură în curs de structurare, fără a constitui o entitate nosologică psihiatrică, precum şi că în perioada exploatării sexuale, aceasta a avut discernământul diminuat.


A picat de trei ori la detectorul de minciuni

Aurel rus a picat de trei ori testul poligraf.Audiat la Parchet, Aurel Rus nu a recunoscut comiterea faptelor. El a explicat că nu a comis infracţiunea de omor, întrucât în noaptea de 05-06 iuenie 2009 se afla la domiciliu. El a negat şi că a întreţinut relaţii sexuale cu victime minore, susţinând că nu ştia exact ce vârstă au acestea. El a recunosuct că a chemat cele două victime prin Luminiţa Mailat pentru a întreţine cu acestea atât el, cât şi ceilalţi ciobani relaţii sexuale în schimbul unor sume de bani. La sfârşitul anului trecut, Aurel Rus a fost trimis în judecată pentru uciderea unui cioban şi pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu două prostituate minore. El a fost condmanat în această vară la o pedeapsă de 11 ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite