Teodor Meleşcanu explică de ce nu au putut vota românii din diaspora. Referendumul a triplat timpul în care a putut vota o persoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Melescanu - FOTO Eduard Enea
Teodor Melescanu - FOTO Eduard Enea

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a explicat modul în care a fost organizat votul românilor din diaspora la cele mai recente alegeri europarlamentare şi de ce au apărut unele probleme. El a arătat că principala cauză pentru care au existat cozi, iar mulţi români nu au reuşit să voteze a fost organizarea referendumului.

”Vreau să precizez de la bun început un lucru care mi se pare important: pregătirea alegerilor şi buna desfăşurare revine în mod legal Biroului Electoral pentru secţiile din străinătate. Există şi prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe. MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar: responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secţiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligaţia logistică, a declarat Meleşcanu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAE.

El a susţinut că în 8 februarie Ministerul de Externe a trimis o circulară către toate ambasadele din străinătate şi le-a cerut să precizeze dacă menţin acele secţii şi care este numărul de români ce ar putea vota acolo, iar rezultatul a fost că s-a dublat numărul secţiilor, faţă de alegerile parlamentare.

“La o parte din secţii de votare au fost incidente. Este vorba de secţii Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia, Finlanda sau Danemarca, unde românii nu au putut vota până la închiderea urnelor. După părerea mea s-a întârziat foarte mult din cauza faptului că, în paralel, a avut  loc şi referendumul. Dacă în mod normal se votează în două minute, acum timpul s-a triplat”, explică Teodor Meleşcanu. 

Ştire în curs de actualizare

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite