Tăriceanu, audiat la DNA în dosarul presupusei mite de 800.000 de dolari. Prima declaraţie a fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier este acuzat de luare de mită  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Fostul premier este acuzat de luare de mită  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a ajuns astăzi în jurul orei 11.00 la sediul DNA din Bucureşti pentru a fi audiat într-un dosar în care este acuzat că a luat mită. La ieşire, acesta a făcut o declaraţie în faţa jurnaliştilor în care afirmă că dosarul în care este implicat pleacă „de la o serie de premise false”.

UPDATE La ieşirea din sediul DNA, Călin Popescu Tăriceanu a făcut o declaraţie în care a subliniat că dosarul „pleacă de la o serie de premise false”. 

„M-am prezentat astăzi la DNA. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar în care sunt acuzat de obţinerea unor foloase, indirect de mită. Ceea ce vreau să precizez este că tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate, aberante şi anume că în perioada când am condus Guvernul, Executivul a emis o serie de hotărâri de guvern care să favorizeze o companie, a adăugat fostul premier.

Tăriceanu a adăugat că „prim-ministrul nu dă, aşa, din pixul lui, hotărâri de Guvern, cum îşi imaginează poate unii”, documentele adoptate urmând o întreagă procedură administrativă. 

„Am cerut timp necesar pentru studierea probelor suplimentare despre care procurorii au spus că le-au depus la dosar şi voi urma procedurile prevăzute în cadrul procesului”, a mai declarat Tăriceanu. 

DNA arată că dosarul de luare de mită a fost deschis la solicitarea autorităţilor judiciare austriece şi vizează obţinerea de către şeful Senatului a 800.000 de dolari foloase necuvenite, scrie G4media.

Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând un comision de 10% din contract, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul român să încheie mai multe acte adiţionale la un contract al companiei austriece.

Firma austriacă despre care DNA susţine că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licenţele Microsoft în România.

Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost în centrul unui scandal de corupţie în România în 2014, când chiar conducerea companiei a făcut un denunţ cu privire la fapte de corupţie săvârşite de angajaţii din România în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţele Microsoft din 2004 cu guvernul României. Informaţia a apărut în ordonanţa DNA de începere a urmăririi penale într-un dosar de la acel moment şi a fost citată de Agerpres.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a respins acuzaţiile DNA . 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite